Därför har Tesla problem – aktien har rasat ytterligare

Elbilsjätten Tesla har fallit hårt på börsen under veckan – med 20 procent. Sedan början av året har nästan två tredjedelar av värdet raderats från Nasdaq. Och fallet i veckan har en tydlig orsak – rabatter, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
|

Tesla gick i bräschen för elbilar, redan i slutet av 00-talet, och såg under pandemin värdet på aktien rusa till ett värde som var större än många av de traditionella biljättarna tillsammans. Men med kriget, inflationen och högre ränta blev det frossa för techbolagen på börsen. Men just i denna vecka har det amerikanska bilmärket rasat ovanligt mycket.

En orsak stavas rabatter, skriver Bloomberg: amerikanska konsumenter får rabatter på 7 500 dollar för de största modellerna, Model 3 och Model Y. Och det i sin tur ses av marknaden som att bilmärket har problem med efterfrågan. Rabatter innebär konkret sämre lönsamhet per såld bil och rabattkrig mellan bilmärken var en bidragande orsak till att de amerikanska biljättarna stod vid konkursens rand vid finanskrisen 2008.

ANNONS

Agerar som en traditionell biltillverkare

Tesla har inte brukat ge rabatter på sina bilar, en linje grundaren Elon Musk drivit, skriver Bloomberg. Dessutom har bilmärket använt traditionell tv-reklam senaste månaden, i Kina, vilket inte är något som är vanligt för elbilsmärket påpekar det amerikanska mediet.

En stor del av Teslaaktiens fall verkar inte vara kopplat till de problem med den nuvarande ekonomiska krisen – utan med grundaren Elon Musks engagemang i Twitter. Aktien har fallit med 39 procent sedan Musk köpte den sociala mediejätten, skriver Bloomberg. En oro är att den karismatiske, men nyckfulle, grundaren inte lägger den tid på det elbilsbolag som han har varit med och byggt upp – samt att han investerar den förmögenhet han byggt upp i Tesla i Twitter.

TT skriver att Elon Musk – sannolikt i ett försök att lugna marknaden – på torsdagen uppgav att han inte kommer att sälja några Tesla-aktier på två år. Han har tidigare sålt aktier i Tesla för motsvarande 418 miljarder kronor. Teslas aktie steg svagt på fredagens förhandel på Nasdaq-börsen i New York.

LÄS MER:Nu intar Kina den svenska bilmarknaden – här är alla de nya elbilsmärkena

LÄS MER:Volvo visar sitt nya flaggskepp – här är den nya EX90-suven

LÄS MER:Musk: Lämnar Twitter när ersättare finns

LÄS MER:Elon Musk avgår som vd för Twitter

LÄS MER:EU-kommissionen reagerar på att Elon Musk stänger av journalister från Twitter

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS