– Det har blivit något helt annat bara de senaste åren, säger Marina Fritsche, vice vd på Wallenstam, angående jämställdhetsarbetet.
– Det har blivit något helt annat bara de senaste åren, säger Marina Fritsche, vice vd på Wallenstam, angående jämställdhetsarbetet. Bild: Lisa Thanner

Därför har fastighetsbranschen lyckats bli jämställd

Fastighetsbranschen får tummen upp i årets Allbrightrapport – den är Sveriges första bransch med jämställda ledningsgrupper. Och det är ingen slump att man lyckats just här.

ANNONS
|

Fastighetsbranschen är, med 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna, Sveriges första jämställda bransch, enligt stiftelsen Allbright. Ett resultat av samverkan och strategiskt arbete åt just det hållet.

– Fastighetsbranschen har jobbat oerhört målinriktat under lång tid. När vi började kartlägga börsbolagen för sju år sedan, låg fastighetsbolagen på 18 procent, i dag är de uppe på 40 procent. De hade ett ganska gubbigt utgångsläge, men med skillnaden att de haft frågan högt på agendan, säger Amanda Lundeteg, vd och talesperson för Allbright, en stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet, som varje år släpper en rapport om jämställdhetsläget i de svenska börsbolagen.

ANNONS

Började med kompetensbrist

Mycket av fastighetsbranschens framgång bottnar i problem med kompetensbrist, som man till stor del löst med samverkan, både bolag emellan, men även med dialog mellan arbetsgivarorganisationer, fack och arbetsgivare.

– Bolagen har fört dialoger sinsemellan om hur de kan jobba för att bli mer attraktiv som bransch, och hur de ska kunna locka till sig bra kompetens. Branschen har haft problem med kompetensbrist och när bolagen skriker efter arbetskraft så finns det inte samma risk för att det manliga kotteriet ska kunna härja – istället hamnar rätt person på rätt plats. Det finns inget utrymme för diskriminering, säger Amanda Lundeteg.

Marina Fritsche är regionchef för Wallenstam i Göteborg, och sedan oktober i år vice vd för bolaget, som placerar sig på Allbrights så kallade gröna lista över jämställda börsbolag. Hon har själv reflekterat kring varför hennes bransch har lyckats väl, och tror att det faktum att man lyckats vända bilden av branschen som mansdominerad och något förlegad har hjälpt i jämställdhetsarbetet.

– Jag tror att den till stor del handlar om att fastighetsbranschen i dag arbetar mycket med samhällsengagemang, utveckling, kundvård och mjukare värden som man kanske inte traditionellt relaterat till fastighetsbranschen. Tidigare har man kanske haft en bild av att det mest handlat om fastighetsskötsel och att äga sina hus.

ANNONS

Ett bredare arbetssätt gör också att man har behov av att attrahera olika yrkeskategorier. Jurister, ekonomer och marknadspersonal har en lika självklar del i branschen som fastighetsskötare, vilket även kan ha effekt på jämställdheten i bolagets topp.

– Det blir mer självklart att jobba med jämställdhetsfrågor på ett naturligt sätt när man har en sådan bredd. Om man bygger upp bred kompetens i bolaget så blir det även ett naturligare steg att rekrytera internt till ledningsgruppen, säger Marina Fritsche, som ser att det hänt mycket på kort tid inom hennes bransch.

Hänt mycket senaste åren

– Jag är ingenjör och har gått på Chalmers, och jobbat i en ganska mansdominerad värld under alla år. Jag kan säga att det har blivit något helt annat bara de senaste åren, och det är helt klart en utveckling där vi ser fler tjejer även på den tekniska sidan.

På Allbrights röda lista, över bolag som helt saknar en kvinna i ledningsgruppen, hittar man främst små bolag och industribolag. Amanda Lundeteg ser olika orsaker till att dessa är överrepresenterade – små bolag har ofta växt fort och inte alltid hunnit jobba med frågor som arbetsplatskultur, och industribolagen är av tradition en både trögrörlig och mansdominerad bransch.

I takt med att fler och fler studier pekar på affärsfördelarna med en jämställd ledning, tror hon dock att fler kommer att inse vikten av frågan.

ANNONS

– Du har lättare att attrahera talang, får en större innovationskraft och bolag som har både kvinnor och män i toppen gör högre vinst. En vd:s huvudsakliga uppgift är att säkra att bolaget går bra, då är det korkat att blunda för studie på studie som visar på lönsamhet kopplat till jämställdhet.

Bildtext:

Viktigt med jämställdhet i toppen. ”Det är extra viktigt att ledningsgruppen är jämställd för att man ska kunna säkerställa att alla perspektiv beaktas i beslutsfattandet.” säger

ANNONS