Djuraffärskedjan Arken Zoo har nyligen infört Tasstid, det vill säga betald ledighet när man skaffar en katt eller hund. "De flesta som jobbar hos oss är extremt hängivna djurfantaster och att då att få en sådan här sak har ju absolut en betydelse."
Djuraffärskedjan Arken Zoo har nyligen infört Tasstid, det vill säga betald ledighet när man skaffar en katt eller hund. "De flesta som jobbar hos oss är extremt hängivna djurfantaster och att då att få en sådan här sak har ju absolut en betydelse." Bild: Anders Ylander

Därför är personalförmåner viktigare än någonsin

Något har hänt när det gäller personalförmåner. Från att ha varit viktigt har det plötsligt blivit – superviktigt. GP har pratat trender och fallgropar med Handelshögskolans Per Thilander – och träffat företaget där man får betald ledighet när man skaffar husdjur.

ANNONS
|

Per Thilander är universitetslektor i Företagsekonomi och Human Resource Management på Handelshögskolan i Göteborg. Han beskriver hur personalförmåner – en förmån eller ersättning som kan ges till den anställda utöver lönen – blivit mer viktigt parallellt med att digitaliseringen ökat. Tekniken har gjort det möjligt att bli påläst om och därmed jämföra olika arbetsplatser, vilket sätter press på arbetsgivaren att vara mer transparent och visa vad som ingår i deras totala värdeerbjudande, det som på engelska kallas employee value proposition.

– Möjligheten och makten har flyttats något till den potentiellt anställda i det här fallet. Det är ändå en ganska tydlig förändring att det går mot ett individualistiskt perspektiv, säger Thilander.

ANNONS
Per Thilander.
Per Thilander. Bild: Göteborgs universitet

– Idag pratar man ofta om begreppet "attraktiv arbetsgivare", där det för de flesta arbetsgivare handlar om att vara såpass attraktiva att de lockar till sig och även behåller duktiga anställda. Det blir dyrt för företaget att rekrytera nytt och personalförmåner kan vara en pusselbit till att medarbetarna stannar kvar.

Får tre dagars betald ledighet

I de branscher där det är konkurrens om arbetskraften är det i dag ett måste för arbetsgivaren att jobba med de här frågorna, på ett annorlunda sätt än tidigare. Detta har öppnat dörrar för kommersiella aktörer som tillhandahåller förmånsportaler och tar hand om ofta ganska tungrodd administration.

Flextid, extra semester, friskvårdsbidrag, terminalglasögon, bidrag till studier, bruttolönavdrag – listan kan göras lång över de vanligaste personalförmånerna på svenska företag. Djuraffärskedjan Arken Zoo har nyligen infört en personalförmån som långt ifrån alla företag erbjuder: Tasstid, vilket innebär tre dagars betald ledighet när de skaffar hund eller katt. Över 90 procent av företagets 450 anställda har minst ett husdjur hemma – och ungefär likadant ser det ut i kedjans butik i Sisjön.

– Vi är åtta anställda här och alla utom en har husdjur, säger Annika Hedhag, som är butikschef.

Viktiga dagar med djuret

Tanken med Tasstid är att skapa samhörighet och sätta rutiner i lugn och ro de första dagarna med nya husdjuret. Dagar som beskrivs som väldigt viktiga.

ANNONS

– Normalt är man ju hemma ändå, men då får man ju ta semester eller liknande för att se till att den första tiden blir så bra som möjligt för en liten. Och även om man ofta är hemma längre än så är möjligheten att få tre dagars betalt helt fantastiskt, säger Annika Hedhag, som själv är kattägare.

– I denna butiken hade en kollega Tasstid när hon skaffade valp i våras och jag själv nyttjade det när jag fick hem en liten avelstjej från Danmark.

Då blev det en backlash

En annan mindre vanligt förekommande förmån är slopad karensdag.

– Det finns arbetsgivare som tar kostnaden för första dagen den anställde är sjuk. Man kan fundera på effekterna och förmodligen tjänar alla parter på det. Just nu pågår faktiskt ett forskningsprojekt inom Göteborgs Universitet om utfallet, säger Thilander.

Andra företag har vad som ibland kallas en trettonde månadslön, alltså bonus vid jul till exempel.

– Viktigt är att man som arbetsgivare ser till att man kan leva upp till förmånerna på lång sikt. För vad händer om de dras in? Då blir det lätt en backlash, säger Thilander och tar Handelsbankens stiftelse Oktogonen som exempel. I den delar anställda på den årliga avsättningen, vilket inneburit miljonbelopp för bankens trotjänare. Så när styrelsebeslutet kom om att stoppa utbetalningar för 2018 ska det ha lett till utbrett internt missnöje, rapporterade bland annat DI.

ANNONS

Kan upplevas som diskriminerande

Ibland uppstår oväntade bekymmer, som hos vissa arbetsgivare som ger anställda en dag ledigt när de fyller 50 år.

– Jag har själv i mitt yrkesliv fått frågan om hur vi ska göra när en medarbetare fyllt år på en lördag. Enligt regelverket är man ju inte berättigad till ledighet, men man kan ju naturligtvis vara sjysst som arbetsgivare och bevilja det ändå. Kontentan är att man inte ska glömma bort att en förmån som ser bra ut på papper mycket väl kan upplevas som diskriminerande om inte arbetsgivaren är generös i sin tolkning av regelverket.

Beror på livssituation

Thilanders råd till den som söker jobb är att i förväg ta reda på så mycket man kan hos en arbetsgivare om dess totala personalförmåner.

– Om man av någon anledning inte fått fram information innan, var inte rädd för att ställa frågor om detta under intervjun. Kolla med arbetstagarorganisationer och läs kollektivavtal. Jag tycker man ska läsa på om personalförmåner precis som när man skaffar en försäkring till exempel. Det kan visa sig vara mycket mer fördelaktiga personalförmåner än vad man först trott, beroende på i vilken livssituation man är, till exempel extra förmånlig föräldraförsäkring.

Ett axplock av de vanligaste personalförmånerna
Bild: Henrik Montgomery/TT

Friskvårdsbidrag

grade crossed
"En av de absolut vanligaste där arbetsgivaren erbjuder rena pengar till till exempel ett motionskort på träningsanläggning. Arbetsgivaren bestämmer summan men vissa skatteregler är kopplat till detta. Skatteverket gav nyss ok till golf till exempel, vilket inte varit godkänt tidigare", säger Per Thilander. Foto: Henrik Montgomery
Ett axplock av de vanligaste personalförmånerna
Bild: Bertil Ericson / TT

Flexibel arbetstid

grade crossed
"Att arbetsgivare ger möjligheter till att kunna flexa vissa tider men också erbjuder speciella arbetstidsmodeller, som möjligheten att jobba på helger då man får mer betalt och ersättning för obekväm arbetstid." säger Per Thilander. Foto: Bertil Ericson
Ett axplock av de vanligaste personalförmånerna
Bild: Wong Maye-E

Extra semester

grade crossed
"Vissa företag erbjuder anställda ledighet utöver den lagstadgade, och det finns exempel på arbetsgivare som har kvar gamla avtal som gör att man kommer upp i över 40 semesterdagar per år.", säger Per Thilander. Foto: AP Photo/Wong Maye-E
Ett axplock av de vanligaste personalförmånerna
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bruttolönavdrag

grade crossed
"Den anställde får lägre lön innan skatt i utbyte mot en förmån. "När hemdatorerna kom var detta populärt och innebar att kostnaden för en hem-PC drogs direkt från lönen. Många arbetsgivare gör detsamma med elcykel nu", säger Per Thilander. Foto: Fredrik Sandberg
Ett axplock av de vanligaste personalförmånerna
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Resebidrag

grade crossed
"Många arbetsgivare ger anställda möjlighet att köpa ett årskort eller liknande till reducerat pris för att främja kollektivtrafikåkande", säger Per Thilander. Foto: Fredrik Sandberg
Ett axplock av de vanligaste personalförmånerna
Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Föräldrapenningstillägg

grade crossed
"Vissa arbetsgivare går in och kompenserar upp delar av bortfallet av lönen när man är föräldraledig", säger Per Thilander. Foto: Izabelle Nordfjell
Ett axplock av de vanligaste personalförmånerna
Bild: Tor Johnsson/SvD/TT

Kompetensutveckling

grade crossed
"Ofta inom det offentliga finns stora möjligheter att för vissa yrkesgrupper genomgå utbildning på betald arbetstid. Här kan det handla om allt från enstaka kurser till fleråriga utbildningar, och det senare innebär en stor investering för arbetsgivaren och för den anställda möjligheten att efter utbildningen söka andra jobb med mer betalt", säger Per Thilander. Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX
ANNONS