Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2Entertain, som bland annat driver Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, upprättar en kontrollbalansräkning för att de misstänker att  Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget
2Entertain, som bland annat driver Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, upprättar en kontrollbalansräkning för att de misstänker att Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Coronakrisen tvingar nöjesjätte att upprätta kontrollbalansräkning

Nöjesjätten 2Entertain, som bland annat driver Lisebergsteatern, misstänker att de har pengaproblem i spåren av corona-pandemin – och tvingas nu upprätta en kontrollbalansräkning.

2Entertain är en del av börsnoterade Göteborgskoncernen Moment Group, och driver bland annat biljettsajten showtic.se och arenor som Lisebergsteatern, Vallarnas friluftsteater i Falkenberg, China Teater och Hamburger Börs i Stockholm. Bolaget är under hård press i spåren av det nya coronavirusets framfart och misstänker att det egna kapitalet nu understiger hälften av bolagets registrerade aktiekapital – och tvingas därmed upprätta en kontrollbalansräkning.

Det är en åtgärd som ska tas till när ett bolags kostnader är högre än intäkterna och betyder bland annat att bolaget får värdera om tillgångar och skulder i balansräkningen.

LÄS MER: Moment Group vill ta in friskt kapital

Kan inte räkna med att tysk skuld tillbaka

I 2Entertains fall utlöstes den befarade kapitalbristen av att det tyska dotterbolaget, 2Entertain Germany GmbH, nyligen upphört, på grund av de restriktioner som tas mot det nya coronaviruset i Tyskland. Det betyder att 2Entertain inte kan räkna med att få tillbaka den skuld på 36 miljoner kronor som det tyska bolaget har till dem.

– Vi har naturligtvis vidtagit en rad aktiviteter för att adressera kostnadssidan såsom köp-,investerings- och anställningsstopp och arbetar nu bland annat med att förhandla med större aktörer och leverantörer. För att kunna redogöra för coronavirusets övergripande finansiella påverkan behöver vi ytterligare tid för arbete med såväl kartläggning av påverkan som lämpliga åtgärder, säger Josefin Dalum, tf vd och koncernchef för Moment Group, som äger 2Entertain, i en skriftlig kommentar.

Moment Group är sedan tidigare under ekonomisk press, senast för ett år sedan tog de in 55 miljoner kronor i nytt kapital från ägarna. Bolagets aktiekurs har rasat nästan 87 procent de senaste tre åren - varav 57 procent den senaste månaden.

LÄS MER: Nöjesjätten Moment Group kan hålla sig för skratt – gjorde jätteförlust 2018

LÄS MER: Nöjesjättens flopp i Göteborg – bantar nattklubben rejält

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.