Facket har ingripit mot en Coop-butik i Stockholm efter att det framkommit att anställda uppmuntrats att bruka våld vid butiksbrott, skriver Handelsnytt.
Facket har ingripit mot en Coop-butik i Stockholm efter att det framkommit att anställda uppmuntrats att bruka våld vid butiksbrott, skriver Handelsnytt. Bild: Ali Lorestani/TT

Coop-anställda skulle använda våld vid butiksbrott

Facket har ingripit mot en Coop-butik i Stockholm där man menar att de anställda utsätts för livsfara.
Skälet är att de anställda uppmuntras att använda våld vid brott i butiken – tvärtemot vad reglerna säger. Det skriver Handelsnytt.

ANNONS
|

– Det är bland det värsta jag varit med om, säger Mariana Arntsen, ombudsman på Handels, till tidningen Handelsnytt.

Arntsen är också regionalt skyddsombud för Coop-butiken ifråga, där hanteringen vid brott bedömts strida mot handelns regler. Situationen anses såpass allvarlig att facket gått in och lagt ett skyddsstopp, en åtgärd man kan ta till om arbetet hotar någons liv eller hälsa.

LÄS MER:Personalen larmar: Farlig trängsel på Zara i Göteborg

LÄS MER:Nya larm inifrån klädkedja – svimmade i provrum

Personal ska själv bedöma om någon är farlig

Detta efter att anställda slagit larm om att arbetsgivaren uppmuntrat de anställda att ingripa vid brott i butik och använda våld om situationen kräver det. Personalen ska själva bedöma situationen, skriver Handelsnytt, och sedan avgöra hur farlig den misstänkta brottslingen kan tänkas vara och om brottet kan leda till fängelsestraff.

ANNONS

– Det är anmärkningsvärt att ett så pass stort bolag valt att frångå de regler som arbetsgivare och fack tagit fram tillsammans, säger Mariana Arntsen till Handelsnytt.

Coop: Arbetsmiljön ska vara trygg

I ett mejl till Handelsnytt skriver Coops pressekreterare Kevin Bell att arbetsmiljön ska vara trygg för deras medarbetare.

– Det vi nu gör är att förtydliga rutinen vid stöldsituationer i butiken. Det arbetet gör vi aktivt och i samverkan med de fackliga representanterna för att finna en lösning på frågan, säger Bell.

Handels har anmält Coop-butiken till Arbetsmiljöverket. Coop har avböjt att kommentera anmälningarna ytterligare med hänvisning till att det pågår förhandlingar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS