Sedan 2017 arbetar du som affärscoach på Chalmers Ventures. Vad innebär det?
– Jag är ansvarig för affärscoacherna och i mitt arbete träffar jag många nya entreprenörer. Chalmers Ventures har ju ett ägande i de bolag som ingår och vi försöker coacha med olika metoder för att få företagen att växa så snabbt som möjligt. Vi är duktiga på bolagsfrågor, affärsutveckling, finansiering och investeringar. Vi jobbar nära bolagen, många befinner sig i närområdet.
Ditt fokus är e-handel och online. Berätta mer!
– Jag har en bakgrund inom just det, och framför allt egen erfarenhet. På det sättet kan jag vara behjälplig med att lotsa nya företag inom dessa områden. Det beror lite på vilken sorts företag det är, men många hos oss har en teknisk bas och alla har något unikt. Men framför allt jobbar vi med att snabbt känna av om affärsidén har bärkraft. Ett företag kan ha en idé, men hur förbättrar just den idén något för kunden? Vi testar helt enkelt marknaden och arbetar utifrån ”fail fast”, det vill säga att man så tidigt som möjligt i processen ska se vad som fungerar.
Du var med och grundade resesajten Destly, som sedan såldes till Travelbird. Hur har det påverkat din syn på startups?
– Jag kan säga att jag har stor respekt för de som driver företag. Det är verkligen en bergochdalbana, med både toppar och dalar. Som entreprenör är man utsatt, kanske har man tagit lån eller tagit in riskkapital som ökar pressen. Eller så arbetar man utan lön. Mycket handlar också om timing och tur. Samtidigt är det otroligt lärorikt och spännande att driva bolag. Har man en idé så tycker jag att man ska försöka att förverkliga den. Det finns dessutom mycket stöd och hjälp att få när man ska starta bolag.
Vad innebär Chalmers Ventures acceleratorprogram?
– Vi har många unika techbolag i regionen. Tanken är att man ska gå från idé till investeringsdugligt bolag på 18 månader. Så vi erbjuder en dedikerad affärscoach, möjlighet till pengar för att starta och ett gediget nätverk av kunniga entreprenörer. Vi blev rankade på tredje plats i Europa och första plats i Sverige av UBI – University Based Incubators. Det är vi stolta över.
Varför är startups så viktiga för företagsklimatet?
– Framför allt kan större företag köpa från startups, för många har inte möjlighet att själva ta fram nya produkter. Sen driver startups tillväxten i samhället och ger arbetstillfällen. Man löser problem och skapar välfärd. Det är faktiskt demokratiskt att starta företag, för det spelar ingen roll vilken bakgrund man har eller var man kommer ifrån, det viktiga är vad man åstadkommer.
Hur skapar man intresse för sitt nystartade företag?
– Genom att visa att man kan skapa resultat, att man har lösningen på ett problem för kunden. Det finns olika vägar, man kan till exempel vara med i något pilotprojekt eller göra en deal med ett redan känt företag. Sen handlar det om att sälja sig och synas. Skriva pressreleaser, kontakta journalister och få folk att tala om ditt företag. Våga vara stolt över din prestation.
Vilka vägar till finansiering tycker du man ska utforska?
– Riktiga kunder som betalar är alltid bäst. Sen finns det olika vägar som riskkapital, bidrag och lån. Vi försöker råda till att först och främst hitta annan finansiering än riskkapital, så att bolaget har skapat så bra förutsättningar som möjligt när man tar in investerare. Här i regionen finns det många bra stödsystem via Vinnova, Västra Götalandsregionen och Almi till exempel.
Vilka är dina bästa råd till nya företagare?
– Fundera på vilket problem din produkt eller tjänst löser och för vem. Våga ta hjälp av marknaden, prata med kunder och andra erfarna vad som behövs. Och testa din produkt på ett tidigt stadium, fokusera på det du är bra på och ha roligt.
Din ekonomi i det nya ekonomiska läget
Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.
Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på: