Bild på Alingsåspolisens beslag av stulna chokladkakor i helgen.
Bild på Alingsåspolisens beslag av stulna chokladkakor i helgen.

Chokladstölder plågar butikerna

Den senaste veckan har två stölder av stora mängder choklad uppmärksammats i Västsverige. Svensk handel pekar på ett större problem med organiserade ligor som stjäl varor som lätt går att sälja.

ANNONS
|

Stölder inom dagligvaruhandeln är ett stort problem. 2016 stals varor till ett värde av 7,9 miljarder kronor i svenska butiker och fler stölder begås av organiserade ligor som rensar hyllorna.

- Choklad är väldigt vanligt men också kosmetika, elektronik och andra typer av produkter av internationellt gångbara varumärken, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till TT.

ANNONS

Tömmer hyllplan

Den senaste veckan har två matbutiker i Västsverige blivit bestulna på stora mängder choklad. Förra helgen upptäckte butikskontrollanter en chokladstöld i Alingsås och polisen kunde gripa de misstänkta tjuvarna när de var på väg in i en annan butik.

I går bestals även en butik i Skene på choklad, omkring 25 kilo. En butik utanför Gävle har haft så mycket problem med chokladstölder att de inte längre fyller hyllan till max, skriver Arbetarbladet.

- De är ganska skickliga. Plötsligt gapar det tomt i ett helt hyllplan, säger Per Geijer.

Bilden av att det handlar om systematiska stölder delas även av Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

- Det här är inte första gången det händer och det är inte bara vi som drabbas, det är en branschfråga, säger han till TT.

Claes Salomonsson tycker sig också se ett mönster där större butiker som ligger närmare stora vägar drabbas mer.

ANNONS

Förslag från regeringen

I en rapport från Svensk handel framgår det att organiserade ligor och vaneförbrytare står för 31 respektive 37 procent av stölderna inom dagligvaruhandeln. Resterande uppskattas vara personer som stjäl få varor för eget bruk.

I förra veckan presenterade regeringen en plan för hur utländska stöldligor ska stoppas, något som Svensk Handel välkomnar. En utredning ska bland annat föreslå skärpta lagar mot systematiska stölder, liksom en kriminalisering av försök och förberedelse till häleri.

TT

Fakta: Tjuvarnas favoritvaror

Företag inom dagligvaruhandeln har svarat på vilka varor som är mest populära bland tjuvarna:

1. Kött

2. Choklad

3. Godis

4. Skönhetsprodukter

5. Energidrycker

6. Kaffe

Källa: HUI research

ANNONS