Charlotte Ljunggren, avgående flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.
Charlotte Ljunggren, avgående flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport. Bild: Jonas Lindstedt

Charlotte Ljunggrens nya roll: dra in mer pengar - och locka fler flyglinjer

Efter att ha satt Landvetter flygplats på kartan och ökat resandet med 40 procent går Charlotte Ljunggren, 51, vidare till en ny direktörsroll inom Swedavia – bland annat med uppgift att ragga nya direktlinjer till Göteborg.

ANNONS
|

När Charlotte Ljunggren för 6,5 år sedan kom från redarbranschen (Stena Line) till direktörsstolen på Landvetter flygplats hade hon ett tydligt personalmål: att lära sig namnen på samtliga 4 000 anställda.

Se – och bli sedd

– Jag lyckades nästan, problemet var att jag inte riktigt hann med vid nyanställningar eller när folk bytte efternamn, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Jag är den typ av chef som har som mål att vara ute i verksamheten så mycket som möjligt. För mig är det viktigt att se processen som pågår – och att personalen i den ska känna sig sedd eftersom jag tror att den gör ett bättre jobb då. Att jag har lyssnat och närvarat är omdömen från personalen som jag sätter stort värde på, säger hon.

ANNONS

Läs mer: Hon tar över Landvetter

Resandet har ökat stort

Taktiken har varit framgångsrik.

Charlotte Ljunggren har under sina år på Landvetter fått flygplatsen att växa i storlek och i kapacitet. Resandet har ökat med 40 procent – från 4,3 miljoner resenärer 2012 till sju miljoner 2018.

– Det är jag stolt över – liksom att vi fått flera nya direktlinjer, vilket förstås hänger ihop. Närmast öppnas en linje till Stuttgart i Tyskland i april, något som länge varit en het önskan från näringslivet, säger hon.

Chef för tio flygplatser

I det helt nya jobbet inom statliga bolaget Swedavia tituleras Charlotte Ljunggren direktör för marknad och kommersiell utveckling.

Från 1 februari är hennes uppgift att dra in så mycket pengar som möjligt från bolagets tio flygplatser i landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

– Ett spännande uppdrag, den kommersiella ådran har alltid varit stark i mig. Det handlar om att få in och utveckla olika näringar som butiker och restauranger, men också om att få in nya flygbolag och nya linjer, inte minst från Landvetter som med en stark region har stor potential att växa ytterligare, säger hon.

– Just att jobba riktat och aktivt mot näringsliv, kommuner, organisationer och myndigheter i regionen tror jag är väldigt viktigt för fortsatt utveckling. Det är mitt tips till nya flygplatschefen, säger Charlotte Ljunggren.

ANNONS

LÄS MER:Tror på dagligt flyg till New York från Landvetter om två år

ANNONS