Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chalmers tekniska högskola genomför just nu kraftiga sparåtgärder. Bild: Emil Nordin
Chalmers tekniska högskola genomför just nu kraftiga sparåtgärder. Bild: Emil Nordin

Chalmers varslar 180 anställda om uppsägning

Chalmers varslar 180 anställda om uppsägning på grund av arbetsbrist, enligt ett pressmeddelande.

Redan den 28 januari kunde GP berätta att den tekniska högskolan Chalmers i ekonomiska bekymmer. Flera personer beskrev då läget som en kris – och ett anställningsstopp infördes.

I maj meddelade Chalmers sina anställda att nya sparåtgärder väntade. Bland annat kraftiga besparingar i det så kallade verksamhetsstödet, där kostnaderna ska minska med 12 procent, motsvarande 120 miljoner kronor per år.

Under onsdagen kom besked om att 180 personer varslas om uppsägning.

Ska spara 250 miljoner om året

Främst kommer det så kallade verksamhetsstödet att drabbas, snarare än forskare och lärare. Men vilka individer som kommer att beröras fastställs först efter förhandlingar med fackliga företrädare.

– Det är mycket smärtsamt för oss att behöva varsla om uppsägning, säger Stefan Bengtsson, Chalmers rektor och vd i pressmeddelandet.

Som förklaring anger Chalmers bland annat att det låga ränteläget gör att kostnaderna för pensioner ökar på "ett obalanserat sätt". Lärosätet kommer därför sammanlagt att behöva spara 250 miljoner kronor årligen, motsvarande sex procent av 2019 års omsättning.

– Bakgrunden till att vi måste lägga det här varslet är att vi har snabbt ökande kostnader för våra pensionsåtaganden. Det är en ganska dramatisk utveckling på kort tid som gör att vi måste agera nu och krympa vår kostym lite grann och tyvärr innebär det att tillsvidareanställd personal riskerar att förlora sina arbeten nu, säger Stefan Bengtsson till GP.

"Tror inte vi hade kunnat förutse detta"

Att pensionskostnaderna har ökat så kraftigt har enligt Stefan Bengtsson att göra med att äldre medarbetare och tidigare personal som har gått i pension har förmånsbestämda pensioner.

– De är alltså garanterade en viss summa per månad antingen under en längre period eller livet ut beroende på hur avtalen ser ut. När kapitalet som ska säkra de här åtagandena inte växer på grund av låg ränta måste våra premier och insättningar till pensionssystemet öka och då behöver vi tillföra stora ekonomiska medel, säger han.

Kunde ni ha förutsett den kostnaden?

– Det är klart att vi har koll på våra pensionskostnader, och vi har ju följt detta under lång tid. Men det som har varit problemet är att det tidigare har gått lite upp och ner men jämnat ut sig över åren. Nu har vi sannolikt en period framför oss med låga räntor och därför behöver vi agera nu. Det är alltid lätt när man ser det i efterhand, men jag tror inte att vi hade kunnat förutse detta.

Inleder förhandlingar med facket

Nu kommer man att inleda formella förhandlingar med fackliga företrädare, uppger Stefan Bengtsson.

– Vi har naturligtvis tittat på alla möjliga lösningar. Det kan bli så att man inte förlänger visstidsanställningar och att det blir färre doktorander under några år, men tyvärr räcker inte det utan vi måste varsla 180 anställda. Sedan hoppas vi såklart att det blir färre, säger han.

Lars Bengtsson, ordförande i Saco-S på Chalmers, menar att facket kommer att trycka på alternativa lösningar för att hantera den ekonomiska situationen.

– Vi för diskussioner med arbetsgivare och rektor, vår ståndpunkt är att man i första hand kan titta på externa kostnader och även försöka öka intäkterna. Det finns ju ett stort behov av utbildning i dessa tider, kanske skulle Chalmers kunna ta ett större utbildningsuppdrag och exempelvis vidareutbilda ingenjörer, säger Lars Bengtsson.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.