Cereno Scientific rusar på börsen efter godkännande från FDA

Medicinbolaget Cereno Scientific rusar på börsen. Orsaken: Bolagets medicin mot en sällsynt lungsjukdom får godkänt för utökad tillgång av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

ANNONS
|

GP skrev nyligen att Cereno Scientific är det bolag i Göteborgsregionen som sett aktien öka allra mest på Stockholmsbörsens lista för tillväxtbolag, First North, i fjol. Värdet ökade med över 800 procent i fjol, efter börsintroduktionen.

– Det har hänt mycket det sista halvåret, där vi sett positiva nyheter kring vår läkemedelskandidat för den sällsynta sjukdomen PAH. Där har vi fått positiva resultat av en fas 2-studie i USA. PAH är en sjukdom i lungorna som gör att lungtrycket är för högt, förklarade kommunikationsansvariga Tove Bergenholt för GP.

Och på onsdagen rusade börskursen ytterligare – på eftermiddagen hade värdet ökat med över 7 procent. Orsaken var att medicinen mot PAH-sjukdomen, CS1, fick godkännande av USA:s läkemedelsmyndighet FDA för särskild användning.

ANNONS

Barmhärtighets-godkännande

Cereno Scientific har nämligen beviljats en utökad tillgång, kallat ”compassionate use”, ungefär barmhärtighets-användning, för de patienter som lider av PAH-sjukdomen och varit med i den kliniska studien i fas 2 av medicinen.

Det handlar alltså inte om en bred tillgång till alla patienter, ännu, utan en begränsad patientgrupp – men FDA anser alltså att medicinen är så pass effektiv att den fortsatt ska kunna användas mot sjukdomen av patientgruppen.

– Detta är en viktig milstolpe på vår väg mot att göra skillnad för patienter med den dödliga sällsynta sjukdomen PAH. Jag är mycket nöjd över att vi nu har fått FDA:s godkännande för utökad tillgång, säger Sten R Sörensen, vd för Cereno Scientific i ett uttalande.

Cereno Scientific har sitt kontor i Astras Zenecas inkubator Bioventure Hub i Mölndal.

LÄS MER:Stor kartläggning: Göteborgsbolagen som gick bäst och sämst på börsen 2023

LÄS MER:Okänd jätte bland Göteborgsbolagen på börsen

LÄS MER:Nu tas nästa steg i miljardsatsningen på medicin, idrott och hälsa i Mölndal

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS