Erik Gatenholm vd för medicinteknikbolaget Cellink som 3D-printar organ.
Erik Gatenholm är vd för medicinteknikbolaget Cellink som 3D-printar organ. Bild: Anders Hofgren

Cellink tar in tre miljarder kronor i nyemission

Göteborgska medicinteknikföretaget Cellink tar in tre miljarder kronor i nyemission. Pengarna ska användas till köpet av amerikanska bolaget Mattek och framtida förvärv.

ANNONS
|

Cellink meddelade under natten till fredagen villkoren för det konvertibelerbjudande och nyemission av B-aktier som meddelades efter stängning på torsdagen.

Totalt tillförde erbjudandet bolaget 3 miljarder kronor motsvarar cirka sju procent av det nuvarande utestående kapitalet av B-aktier i Cellink.

Teckningskursen blev 420 kronor per aktie, vilket innebär en rabatt på 3,4 procent jämfört med stängningskursen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nyemissionen gav 1,5 miljarder kronor.

Carnegie, Citigroup Global Markets Limited och J.P. Morgan AG agerade Joint Bookrunners för nyemissionen.

LÄS MER:Göteborgska teknikbolaget Cellink rusar på börsen

LÄS MER:Hans biobläckbolag växer hundratals procent

Bolaget offentliggjorde också prissättningen för en emission av seniora icke-säkerställda konvertibla skuldebrev med förfallodag 2026 till ett belopp om 1,5 miljarder kronor, och villkorligt konverterbara till nya och/eller befintliga B-aktier i Cellink.

ANNONS

Förutsatt att full konvertering sker, medför konvertiblerna en utspädning om 4,8 procent av det totala antalet utestående aktier och 3,8 procent av rösterna i Cellink.

LÄS MER:Göteborgare på prestigefull Forbes-lista

Pengarna ska användas till förvärv

Pengarna kommer Cellink bland annat att använda till storaffären och förvärvet av det amerikanska medicinteknikbolaget Mattek Corporation, som går på en halv miljard kronor, som GP nyligen skrev om.

Man ska också använda emissionen till bolagets löpande verksamhet och för att finansiera framtida förvärv.

Cellink kommer att kalla till bolagsstämma senare i vår för att få aktieägarnas godkännande av styrelsebeslutet att konvertiblerna ska vara konverterbara till B-aktier med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS