Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi.
Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi. Bild: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Calmfors: ”Politikerna har helt tappat det”

Moderaternas och Socialdemokraternas höjda bud på att subventionera hushållens elräkningar i år får hård kritik från nationalekonomer, skriver SvD.
– Politikerna har helt tappat det, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, till tidningen.

ANNONS
|

Energikrisen får de politiska partierna att bjuda över varandra i valrörelsen med olika förslag för att subventionera hushållens kommande elräkningar. Moderaterna vill ha ett högkostnadsskydd för 15 miljarder kronor, Socialdemokraterna bjöd under onsdagen över och vill se ett högkostnadsskydd för 60 miljarder kronor.

Förslagen får nationalekonomer att skaka på huvudet och efterlysa ekonomisk besinning och att politikerna slutar att trigga varandra. Förslagen är ogenomtänkta förslag som kan ha skadlig inverkan på samhällsekonomin, menar de.

– Det är som att de upptäckt ekonomiska lagar som inga ekonomer känner till. Så här kan det inte fortsätta, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi till SvD.

ANNONS

Han får medhåll av professorn John Hassler.

– Man blir så frustrerad över hur mycket feltänk det finns i svensk energipolitik, säger han.

Risk för höjd inflation och höjda räntor

Medicinen som ekonomerna rekommenderar är att elförbrukningen måste minska och då måste hushållen stå ut med rejält höjda elpriser. Båda tycker att det är rätt med riktade stöd till vissa hushåll, men att stödbeloppet inte styras av hur mycket el de använder, som i förslagen från S och M.

Inflationen skenar och Riksbanken försöker strama åt ekonomin med räntehöjningar, i det läget är förslagen om högkostnadsskydd åtgärder som kan leda till ökad konsumtion och höjd inflation, menar Lars Calmfors.

– Det kan leda till att Riksbanken behöver ta i med ännu mer restriktiv penningpolitik som kan slå onödigt på bopriser och så vidare, säger Lars Calmfors till SvD.

Energiministern försvarar sitt förslag

– Jag tror inte att det kommer att leda till en avsevärd högre energiförbrukning, säger han. Prissignalen är så pass stark på elmarknaden, så det kommer fortsatt vara lönsamt att energieffektivisera, säger Khashayar Farmanbar (S) till TT och uppmanar alla hushåll att se över sin användning.

Han slår också ifrån sig kritiken om att det inte är de svagaste hushållen som kommer att gynnas, utan stödet kommer att gå till de som bor i stora villor med uppvärmda uterum och höga elräkningar.

ANNONS

– Även välbärgade familjer, eller familjer i vanliga villor, har haft mycket högre elkostnader, och det är rimligt att de också får återbäring eller återfår pengarna, säger Farmanbar till TT och menar att svaga hushåll även kan stödjas på andra sätt.

LÄS MER:Regeringen: Vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser

LÄS MER:Larmet: Vi riskerar bli utan el i vinter om vi inte sparar

LÄS MER:Rusch efter energirådgivning – "Många är desperata"

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS