Arkivbild.
K-Rauta läggs ned, och skyltas om till proffskedjan K-Bygg. Bild: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Byggvaruhuset K-Rauta försvinner – ägaren satsar på proffs

Hemmafixaren får handla på andra ställen – nu lägger finska Kesko ned K-Rauta med 16 butiker i Sverige och satsar helt på proffskedjan K-Bygg. En butik som skyltas om blir den i Mölndal.
– Trenden går mot att man anlitar proffs, säger Endre Espeseth, vd för Kesko Sverige.

ANNONS
|

Detalj- och partihandelskedjan Kesko har idag 51 K-Bygg, som är inriktad på yrkespersoner, medan de 16 K-Rauta riktar sig till privatpersoner. Bakåt i tiden fanns det fler K-Rauta.

Men nu har Kesko-koncernen beslutat sig för att lägga ned K-Rauta, där en del av de 16 butikerna omvandlas till K-Bygg istället. Exakt hur många vill inte Sverige-vd:n Endre Espeseth säga.

– Det pågår fackliga förhandlingar nu.

Butiken här skyltas om

Men han bekräftar att den butik som finns i Göteborgsområdet, K-Rauta i Mölndal, blir en K-Bygg-butik. Likaså den i Halmstad.

– Det blir en kanonbra K-Bygg, påstår han.

Varför lägger ni ned K-Rauta?

ANNONS

– Det är så enkelt som att vi vill fokusera på proffsmarknaden. Det är den mest stabila och växande marknaden. Vi ser att konsumenter gör mindre och mindre själva utan anlitar snickare och proffs. Sådan är makrotrenden.

Konkurrerar med halländska jätten

Är det också hård konkurrens inom lågprisbyggvaruhandeln?

– Nja, när proffsmarknaden går mot tillväxt så är det något som går ned och det är konsumentmarknaden. Den är också mer känslig för konjunktursvängningar och då hårdnar konkurrensen. Men hela Kesko finns nu Finland, Sverige, Norge och nu senast i Danmark och det är proffsmarknaden vi satsar på.

Inom detta segment i byggvaruhandeln har man bland annat konkurrens av halländska Derome med huvudkontor nära Varberg – en kedja som expanderat sina yrkesbutiker kraftigt.

LÄS MER:Coronaeffekt gav uppsving för Byggmax

LÄS MER:Konkursvåg drar fram i detaljhandeln

LÄS MER:Varslen ökar – lågkonjunkturen närmar sig

ANNONS