Byggnads ordförande Johan Lindholm. Arkivbild.
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Byggnads vill slå tillbaka machokulturen

Både killar och tjejer vittnar i en ny rapport om en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg. Byggnads ordförande Johan Lindholm framhåller att det är viktigt att ge sig på problemen där de börjar.
– Många verkar ta med sig jargongen och beteenden från sin utbildning till arbetsplatsen, säger han.

ANNONS

Rapporten som presenteras under torsdagen har genomförts av Sifo på uppdrag av fackförbundet Byggnads. Den visar bland annat att 8 av 10 tjejer anser att det finns en machokultur vid utbildningen, 6 av 10 killar anser samma sak medan endast 4 av 10 lärare anser det.

– Det saknas samsyn, och det borde vara en tillräcklig väckarklocka för att något borde göras, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Rapporten visar också att många tror att en hård jargong och mansdominansen gör att få kvinnor söker sig till yrket.

Små saker påverkar

Kristina Gustafsson, som tog examen som betongarbetare för ungefär ett år sedan, reagerade ofta på hur lärarna sade saker som "kom igen grabbar".

ANNONS

– Trots att vi tjejer också var där. Det kunde jag störa mig på, och det påpekade jag flera gånger. Och det var lite som att tjejerna inte fick samma kontakt med lärarna, som alla var män.

Sådana till synes små saker kan göra mycket för helhetsintrycket, säger Kristina Gustafsson, som i dag är betongarbetare på ett mellanstort företag.

– Här är det mer "god morgon grabbar, och tjejer". Bara sådant gör att man känner sig inkluderad.

Eget omklädningsrum

Hon påpekar också att det inte ska vara upp till henne att säga ifrån, det bör vara en självklarhet att kvinnor känner sig inkluderade på arbetsplatsen.

– Det är viktigt att arbetsplatserna är anpassade också efter kvinnor. Här gav de mig direkt ett omklädningsrum med separat nyckel exempelvis. Sådant gör att man känner sig trygg och att man vet att man har stöd.

Johan Lindholm säger att Byggnads sedan flera år tillbaka arbetar intensivt för att få en byggbransch fri från diskriminering och trakasserier.

– Det funkar inte att ha en kultur där många känner sig ovälkomna. Vi måste sätta press på de här frågorna för att få en mer jämställd bransch.

Marc Skogelin/TT

I den nya Sifo-rapporten ”En värld som är för män och inga andra” har både elever och lärare som är medlemmar i Byggnads fått svara på frågor om jämställdhet, machokultur och mansdominansen i branschen.

I studien framgår bland annat att tjejer i högre grad upplever att det finns en machokultur i skolan, och tjejer ser även i högre grad problem kring inställningen till kvinnor i branschen. Studien visar också att bara drygt 4 av 10 tjejer och 6 av 10 killar anser att lärare gör tillräckligt när någon behandlas illa eller kränks.

556 unga och 190 lärare har medverkat i den kvantitativa studien.

Källa: Sifo

ANNONS