Kollektivtrafiken har stigit mer i pris än bensinen. Arkivbild.
Kollektivtrafiken har stigit mer i pris än bensinen. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Bussresan har gått upp mer i pris än bensinen

ANNONS

Priset på bensin har stigit med över 70 procent under 2000-talet, med en extrem uppgång det senaste året. Dieseln har till och med fördubblats under samma period – alltså ökat med 100 procent.

Men kostnaden för att resa med kollektivtrafiken har ökat ännu mer under 2000-talet, med hela 139 procent, visar en sammanställning som Statistiska centralbyrån (SCB) gjort, baserat på konsumentprisindex (KPI).

– En ökning på 139 procent sedan 2000 är mycket. Och det finns faktiskt andra produkter som har ökat ännu mer i pris, exempelvis el, snus, försäkringsavgifter och dagstidningar, säger John Eliasson.

Statistiken är beräknad på 95-oktanig bensin samt ett snitt för enkelbiljetter och månadskort från de största kollektivtrafikaktörerna i Sverige.

ANNONS

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS