Mästerinvesteraren Warren Buffett vann vadet – billigare fonder ger högre avkastning än dyra på sikt. Arkivbild.
Mästerinvesteraren Warren Buffett vann vadet – billigare fonder ger högre avkastning än dyra på sikt. Arkivbild.

Buffett vann vadet lätt – lärdom för sparare

En billig indexfond slår lätt dyra hedgefonder på tio år – eller? Superinvesteraren Warren Buffett slog vad om en miljon dollar och fick naturligtvis rätt. Nio av tio sparare kan gott ta rygg på Buffett, råder en sparekonom.

ANNONS
|

Den amerikanske mångmiljardären – "oraklet från Omaha" – hade 2006 fått nog av överbetalda finansrådgivare vars kunder tappat stora värden på grund av höga avgifter i till exempel hedgefonder.

Han förklarade att en simpel indexfond med passiv förvaltning och låga kostnader på tio år ger högre avkastning än dyrt förvaltade fonder och utmanade Wall Street på ett miljondollarvad.

Handsken plockades upp av Ted Seides, delägare i kapitalförvaltningsbolaget Protégé i New York. Han satte fem hedgefonder mot Buffets val, indexfonden Vanguard som investerar i S&P 500 (de 500 största bolagen i USA).

ANNONS

Till utsatta flickor

Den 1 januari 2008 började vadet att gälla. Redan tidigare i år erkände sig Leides besegrad. Han skyllde lite på "otur", men medgav att de höga avgifterna blev avgörande.

Nu – när de tio åren har gått – är det ett faktum att Buffets breda indexfond manglade spetsfonderna till grus. Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade indexfonden stigit med 85 procent och hedgefonderna med 22 procent.

Vadet var konstruerat så att Buffett och Seides köpte statsobligationer som vid slutet av 2017 skulle vara värda en miljon dollar. Men värdet har växt till över 1.8 miljoner dollar, en avkastning som överträffar såväl indexfonden som hedgefonderna, noterar ekonomibloggaren Jan Bolmeson.

Enligt vadet ska vinnaren skänka pengarna till valfri välgörenhetsorganisation. Buffett har valt stiftelsen Girls Inc of Ohama som hjälper utsatta flickor.

Svårt slå index

- Det här miljonvadet är ett exempel på hur svårt det är att faktiskt slå index. Jag skulle säga att nio av tio sparare kan följa Warren Buffett och spara regelbundet i billiga indexfonder, säger Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening, ett branschorgan som tillvaratar fondspararnas och fondbolagens intressen.

ANNONS

Dyra hedgefonder är inget för den oengagerade, påpekar hon.

- Tanken är att de ska kunna ge avkastning både vid börsuppgång och nedgång. Det är ju fantastiskt bra, om det lyckas. Men det kräver att du som sparare är insatt och intresserad, utvärderar sparandet med jämna mellanrum och ser till att få betalt för den högre avgiften.

TT

Fakta: Hedgefond

Värdepappersfond som inte bara investerar i värdepapper som antas stiga i värde utan också gör blankningsaffärer, det vill säga säljer lånade aktier för att tjäna på kursfall.

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta: Warren Buffett

Amerikansk affärsman född den 30 augusti 1930 i Omaha, Nebraska. En av historiens skickligaste investerare, Känd för en sansad, långsiktig "fötterna på jorden"-strategi.

Förmögenhet över 75,6 miljarder dollar (enligt tidskriften Forbes), främst via investmentbolaget Berkshire Hathaway som har stora poster i Apple och Coca Cola.

Sedan 2006 donerat 231 miljarder kronor, varav 183 miljarder till stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation. Har en flerårig plan på att skänka bort större delen av förmögenheten.

Behåller trots de stora donationerna sin plats som världens fjärde rikaste person, enligt Forbes.

ANNONS