Det är inte första budstriden som rasar mellan Erik Selins (bilden) Balder och Göteborgskollegan Castellum, konstaterar GP:s Torbjörn Isacson. Men förtecknen är olika: ägandet ser olika ut och även storleken på bolagen.
Det är inte första budstriden som rasar mellan Erik Selins (bilden) Balder och Göteborgskollegan Castellum, konstaterar GP:s Torbjörn Isacson. Men förtecknen är olika: ägandet ser olika ut och även storleken på bolagen. Bild: Olof Ohlsson, Robin Aron

Budstriden mellan Göteborgsbolagen ger déjà vu-känsla

Balder och Castellums kamp om att vara störst i Norden ger en déjà vu-upplevelse. För 20 år sedan utspelades nämligen en annan budstrid mellan bolagen – men den gången gick inget av företagen segrande ur striden.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Just nu rasar en spektakulär budstrid kring norska Entra där Castellum och Balder för tillfället är de två kvarvarande aktörerna. De båda Göteborgsbolagen kämpar mot varandra i vad som kan bli den största nordiska fastighetsaffären hittills.

Stockholmsbaserade SBB inledde sitt försök att ta över Entra med hög grad av aggressivitet, och lämnar förhandlingarna i raseri. Det som fick bägaren att rinna över för SBB var när Entra i onsdags värderade upp sitt fastighetsbestånd.

För bara någon vecka sedan var det Castellum som slog på charmen när bolagets vd Henrik Saxborn talade om ett frieri där Castellum skaffat vigselringen genom att köpa norska statens kvarvarande drygt 8 procent av aktierna i Entra.

ANNONS

På torsdagen tog Erik Selin och hans Balder både över rollen som storcharmör och största ägare genom att på börsen köpa på sig drygt 10 procent av aktierna i Entra. Precis som Entras ledning och en del storägare vill Erik Selin att Entra ska bli kvar som fristående börsbolag.

LÄS MER:Balder utökar sitt innehav i Entra – äger nu 10 procent

LÄS MER:Affären som bevisar – storleken har betydelse

I Diligentia-affären för 20 år sedan var det Castellum som tog täten genom att erbjuda en nyemitterad aktie för varje aktie i Diligentia. Därefter gjorde Balder ett desperat försök att köpa upp bolaget, för att i sin tur undvika ett uppköp från Drott, som då var Sveriges största renodlade fastighetsbolag.

Den kampen förlorades mot Drott. Balder, som på den tiden var ett annat bolag än dagens med samma namn och bestod av pantfastigheter från Stadshypotek, försvann även ur striden om Diligentia. Castellum trodde att spelet var vunnet.

Men precis mot slutet, bara några dagar före Castellums extrastämma, dök Skandia Liv upp med ett kontanterbjudande – och gick vinnande ur striden.

Castellums ambitioner att med ett snabbt grepp bli en stor internationell spelare, argument som nu återkommer, grusades för ett tag.

Och även denna gång är Castellums aktieerbjudande illa ute. Bolaget köpte självt norska statens storpost i Entra kontant, och Balder dominerar genom att köpa aktier över börsen.

ANNONS

LÄS MER:Fler storaffärer väntas inom fastighetssektorn

Likheterna med vad som skedde för 20 år sedan är alltså många. Men skillnaderna finns där.

År 2000 hade fastighetsbolagen åter hamnat i hetluften efter att länge varit i kylan under IT-eran. Men bolagen betalades fortfarande under substansvärdena.

Fastighetsaktier har alltid haft sina perioder då de varit populära bland aktieköparna, och långa perioder då de av olika skäl ratats.

År 2000 hade fastighetsbolagen åter hamnat i hetluften efter att länge varit i kylan under IT-eran

Den här omgången har fastigheter varit bland de absolut bästa placeringarna på Stockholmsbörsen under en lång följd av år. Inte ens coronapandemin hade någon längre effekt, och många fastighetsbolag betalas med premium.

I början på 2000-talet omvandlades inte minst utbrända IT-bolag till fastighetsbolag. I bagaget fanns en skara aktieägare och förlustavdrag. Nuvarande Balder bildades exempelvis ur IT-bolaget Enlight år 2005.

LÄS MER:Dåligt drag att bygga göteborgsk aktieportfölj

LÄS MER:Castellum växer trots coronakrisen

Den här gången ombildas havererade företag som Odd Molly och lyxbostadsutvecklaren Oscar Properties till fastighetsbolag.

När Enlight byggdes om till Erik Selins Balder hade företaget från starten fastigheter värderade till cirka två miljarder kronor. När Castellum år 1997 börsnoterades bestod bolaget av pantfastigheter från förstatligade Nordbanken och Gota, värderade till cirka tio miljarder kronor.

LÄS MER:Andra halvlek i corona – då bekänner Göteborgsbolagen färg

Idag slåss Castellum och Balder om att vara störst i Norden. Balder, som ser ut att blockera Castellum i Norge, ligger i dagsläget klart före med ett bestånd värderat till 160 miljarder mot Castellums knappt 100 miljarder kronor.

ANNONS

Drott slutade självt på styckbänken och delades upp

Utvecklingen har med andra ord varit närmast osannolik sedan Castellum för 20 år sedan misslyckades med sitt Diligentia-köp.

Samtidigt kan det vara värt att påminna om vad som hände med Skanska-avknoppningen Drott, som på den tiden ville bli i särklass störst och köpte upp inte bara Balder. Drott slutade självt på styckbänken och delades upp i mer fokuserade fastighetsbolag.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS