Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i samband med att det nya brexitavtalet presenterades.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i samband med att det nya brexitavtalet presenterades. Bild: Paul Grover/AP/TT

Brittiska företag drar suck av lättnad efter brexitavtal

Brittiska företag drar en suck av lättnad efter brexitavtalet. Nästan samtliga i alla fall. Inom fiskeindustrin talas det om ett bottennapp.

ANNONS

Drygt fyra och ett halvt år efter brexitomröstningen kom till slut ett handelsavtal på plats. Från företagshåll i Storbritannien var beskedet på julaftonen oerhört efterlängtat, särskilt utifrån de ekonomiska förutsättningarna som råder just nu.

– Med ett avtal kan vi börja ett nytt kapitel på stadigare mark. Det här kommer som en stor lättnad för brittisk ekonomi när motståndskraften är lägsta möjliga, säger bland annat Tony Danker, generaldirektör för den brittiska näringslivsorganisationen CBI enligt nyhetsbyrån Reuters.

Drabbats hårt av corona

Han syftar då på att Storbritannien varit ett av de hårdast coronadrabbade länderna i Europa där den nya mera smittsamma varianten av coronaviruset som upptäckts nyligen blivit ännu ett hårt slag mot landet.

ANNONS

Storbritanniens BNP beräknas backa med elva procent under 2020 för att sedan gradvis återhämta sig. En så kallad hård brexit utan ett avtal skulle dock ha inneburit ytterligare utmaningar i form av handelstullar utöver extra pappersarbete för företagen. Dock kommer brittiska företag ändå att få uppleva en annan verklighet från och med årsskiftet vilket nu CBI och flera andra organisationer vill att man från politiskt håll ska ta i beaktande.

Behöver hjälp

– Vi behöver omedelbar guidning från regeringen gällande alla sektorer. Det behövs också bekräftelse på en övergångsperiod för att kunna säkerställa att vi kan frakta varor över gränserna, säger Tony Danker till Reuters.

Han får nu även medhåll från Mike Haws, vd för bilindustrins branschorganisation SMMT.

– En sådan period är viktig för att hjälpa företag på båda sidorna att ställa om, säger han till nyhetsbyrån.

Mindre nöjda är man då från fiskeindustrins håll över bland annat beskedet att EU-fiskebåtar får fortsätta att fiska sex engelska mil från den brittiska kusten i stället för tolv mil som varit förslaget från brittiskt håll. Övergångsperioden mellan Storbritannien och EU gällande fiskekvoter skrivs nu till fem och ett halvt år, betydligt längre än de tre år som man från brittisk fiskeindustri velat se.

ANNONS

– Man kommer att bli besviken och det kommer vara mycket frustration, säger Barriea Deas, chef på det brittiska fiskarförbundet, NFFO.

Tobias Österberg/TT

ANNONS