Den amerikanska inflationen stiger. Arkivbild.
Den amerikanska inflationen stiger. Arkivbild. Bild: Mary Altaffer/AP/TT

Börsfall efter USA:s inflationssmäll

Den amerikanska inflationen uppgick till 9,1 procent i juni vilket är den högsta siffran sedan november 1981. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en inflationstakt på 8,8 procent.

ANNONS
|

Siffran kan jämföra med maj månad då inflationen låg på 8,6 procent. Den så kallade kärninflationen rensat för mat och energi landade på 5,9 procent, också det högre än väntat. Stockholmsbörsen faller på beskedet och är vid 16-tiden ned 2,25 procent efter att tidigare legat på minus 0,9 procent.

Kort efter att siffrorna presenterats är OMXS-index på ned 2,2 procent.

En svag nedgång förbyttes till ett tydligt fall när siffrorna presenterades klockan 14.30. Junistatistiken visade att det många hoppats på, det vill säga, en tillbakagång för konsumentpriserna, inte skett ännu.

Räntekänsliga bolag vänder ned

Räntekänsliga bolag som livekasinooperatören Evolution vänder kraftigt ned och backar nu omkring nio procent. Även fastighetsbolaget SBB som imorgon kommer med delårssiffror faller, minus 5,2 procent liksom investmentbolaget Kinnevik med många techbolag i företagsportföljen, minus 5,1 procent.

ANNONS

Molntjänstbolaget Sinch som rasat de senaste dagarna fortsätter nedåt, minus 8,0 procent. Bland OMXS30-bolagen är telekomjätten Ericsson enda bolaget på plus (0,7 procent) inför morgondagens delårsrapport.

Uppåt för SAS efter nya förhandlingar

Utanför storbolagslistan Flygbolaget SAS rusar drygt 8,8 procent efter att nya förhandlingar nu hålls med pilotfacken.

På rapportfronten är det i dag relativt lugnt, utan något av de större bolagen i fokus. Under natten har oljepriset stabiliserat sig något efter det kraftiga fallet den senaste tiden men ett fat Brent-olja ligger fortfarande på under 100 dollar fatet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS