Nej, offentliga börsbolag får inte presentera sina rapporter när det passar dem bäst själv. Börsen bötfäller Viking Supply Ships
Nej, offentliga börsbolag får inte presentera sina rapporter när det passar dem bäst själv. Börsen bötfäller Viking Supply Ships Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Börsen straffar Viking Supply Ships

Stockholmsbörsens disciplinnämnd straffar Viking Supply Ships för att ha struntat i att offentliggöra sin kvartalsrapport i tid.

ANNONS
|

I augusti börsstoppades göteborgska börsbolaget Viking Supply Ships, efter att bolaget med kort varsel beslutat att senarelägga sin senarelägga sin delårsrapport för januari–juni 2018, och att den istället skulle presenteras dagen efter.

Dryga böter

Så får man inte bete sig som publikt bolag på Stockholmsbörsen, vars disciplinnämnd nu ger Viking Supply Ships ett vite på tre årsavgifter, vilket motsvarar 600 000 kronor.

Viking Supply Ships skriver till sitt försvar i ett pressmeddelande att "bolaget under de senaste två åren genomfört en mycket komplicerad omstruktureringsprocess som inbegripit företagets långivare, en även omfattat vissa åtaganden utanför balansräkningen".

Man menar att i dåvarande läge var det omöjligt att uppfylla börsens krav utan att påverka omstruktureringsprocessen.

ANNONS

Samtidigt har man som ett offentligt börsbolag ett ansvar mot sina aktieägare.

Ville inte kommentera

När GP i augusti kontaktade Viking Supply Ships med frågor om börsstoppet och den senarelagda årsredovisningen, sade företagets finanschef Morten G Aggvin till GP:

- Det kommer mer information senare. Beklagar att jag inte kan kommentera några av frågorna, jag är på väg in i ett möte nu, sade han.

I övrigt tystnad.

Dyster rapport när den kom

Viking Supply Ships hade redan tidigare brottats med ekonomiska svårigheter, och rapporten som presenterades sent på fredagseftermiddagen den 20 augusti, en dag efter deadline, var dyster.

En förlust på 353 miljoner kronor under första halvåret, mot 101 miljoner kronors förlust för motsvarande period 2017.

Företaget som inte heller då var anträffbart för en kommentar, skrev i ett pressmeddelande att bolaget framöver förväntar sig att bokföra en förlust på cirka 18 miljoner dollar, från en planerad fartygsförsäljning och att man förväntar sig en fortsatt svag marknad och rörelseförlust även för andra halvåret.

Försvarar sig med att man stod inför likvidation

Viking Supply skriver i sitt fortsatta försvar om disciplinbrottet mot Stockholmsbörsen att "det var nödvändigt för att säkerställa fortsatt drift i bolaget och minimera förlusterna för bolagets borgenärer, aktieägare, anställda och övriga intressenter".

Från Viking Supply Ships menar man att det var ett riktigt beslut att inte publicera delårsrapporten - vilken "i så fall skulle ha baserats på ett likvidationsscenario, och inte på fortsatt drift".

ANNONS

Bolaget hade då någon långsiktig överenskommelse med långivarna, vilket hade inneburit ett allvarligt missledande av marknaden.

ANNONS