Bostadsrättspriserna i Göteborg stiger för andra månaden i rad, enligt färska siffror från Valueguard.
Bostadsrättspriserna i Göteborg stiger för andra månaden i rad, enligt färska siffror från Valueguard. Bild: Olof Ohlsson

Bopriserna stiger – för andra månaden i rad

Priset på bostadsrätter i Göteborg steg i februari, för andra månaden i rad. Men risken för fall är inte över.
– Om utbudet av nyproduktion ökar kan priserna falla lite till, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

ANNONS

Priset på bostadsrätter i Göteborg ökade med 0,5 procent under februari medan villapriserna föll med 0,3 procent, enligt Valueguards senaste siffror. Det betyder att priserna nu är något högre än för ett år sedan, strax innan det skärpta amorteringskravet infördes. Priserna brukar dock öka något under februari, det är en så kallad säsongseffekt – och om man tar med det i beräkningen ser ökningen alltså något lägre ut.

Bostadsmarknaden har länge varit skakig och obeslutsam. Nu tror flera bedömare dock att priserna håller sig någorlunda stabila de kommande åren. Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, är en av dem.

– Priserna stod som högst i augusti 2017, det större fallet kom sedan under hösten samma år. Under 2018 rörde sig priserna i sidled och något uppåt och det nya året har inletts på ungefär samma sätt. Vår prognos är att priserna går ner cirka 10 procent från toppen sommaren 2017, det skulle betyda att de kan falla tre, fyra procent till, exempelvis om utbudet av nyproduktion nu ökar, säger han.

ANNONS

Norge och Kanada visar vägen?

Robert Bergqvist ser också positiva signaler på marknaden – generellt har omsättningen, mängden bostäder som säljs, stigit den senaste tiden.

– Det verkar som att köpare och säljare har lättare att komma överens om prisnivån och det brukar vara ett tecken på en mer stabil marknad, säger han.

Han tycker också att den senaste utvecklingen på bostadsmarknaderna i Norge och Kanada talar för att de svenska bopriserna kan landa mjukt – även om räntorna stiger framöver. Många har tidigare larmat om att de, mycket högt belånade, svenska hushållen kan få stora problem om boräntorna höjs.

– Norge och Kanada har haft en utveckling som liknar Sveriges, med en ganska snabb prisuppgång på bostadsmarknaden. Deras centralbanker har nu höjt styrräntorna, men priserna är ändå stabila och prognoserna säger att de också kan stiga mer. Om man tror att Norge och Kanada ligger före oss, är det goda nyheter även för det svenska bostadsmarknaden, säger Robert Bergqvist.

Uppgången fortsätter i Stockholm

Både Norge och Kanada har idag plusränta, långt från Riksbanken styrränta på -0,25 procent. Det faktum att inflationen, mätt i KPIF, landade på 1,9 procent i februari – ned från i januari och betydligt lägre än Riksbankens egna prognos – har också fått flera bedömare att räkna med att räntan kommer vara låg under lång tid framöver.

ANNONS

Även från mäklarhåll tros det på stabila priser.

– I Göteborg har utbudet stabiliserats på en nivå som ger en balanserad marknad. Om förutsättningarna inte förändras genom politiska beslut räknar vi med att priserna ligger kvar runt nuvarande nivå. Framåt maj kommer det att adderas fler villor till utbudet, säger Erik Olsson, vd på fastighetsförmedlingen med samma namn.

Uppgången på bostadsmarknaden ser också ut att ha fortsatt i mars. Valueguard har undersökt hur Stockholmsmarknaden utvecklats under den första halvan av mars och nått resultatet att bopriserna där stigit 0,2 procent jämfört med i februari.

ANNONS