Bolaget som vill förändra musikbranschen

Genom Zeptagram ska vem som helst kunna köpa rättigheterna till sina favoritartisters musik.
– Vi tror att det här kommer förändra musikbranschen, säger Christina Löwenström, grundare av bolaget.

ANNONS

Studion i trävillan i Änggården andas musikhistoria. Här har en rad artister spelat in låtar – till exempel Håkan Hellström, Ebbot och Jens Lekman.

Johan Forsman Löwenström och Christina Löwenström, grundarna till Zeptagram, kan vara på väg att förändra sättet att se på musikrättigheter.

Johan Forsman Löwenström har jobbat med musik sedan åttiotalet och sett branschen förändras i grunden, ett skifte som startade med lanseringen av Napster 1999.

– Det går inte att jämföra med hur det var på 90-talet. Fler människor än någonsin lyssnar på musik i dag – samtidigt som det är tuffare än någonsin att leva på sin musik, säger han.

ANNONS

Christina Löwenström tror att blockkedjeteknik kan öppna handeln för musikrättigheter och än en gång få branschen att ändra riktning.

Fick idén efter att ha slitit av hälsenan

Idén om blockkedjeteknik i musikbranschen kom till henne 2013 när hon slitit av hälsenan under en tennisträning och låg hemma på soffan och funderade på om hon borde satsa på ett annat yrke efter 29 år som entreprenör i frisörbranschen. Hon läste en artikel om Abba.

– Det handlade om en auktion där massor av Abba-prylar auktionerades ut. Senare läste jag en annan grej om en person som samlat in luft i en plastpåse under en Kanye West-konsert och sålt. Jag insåg att många fans har ett stort intresse av komma närmare sina idoler.

Att förklara blockkedjeteknik, som är mest känd för kryptovalutan Bitcoin, är inte alldeles enkelt. En blockkedja är en sorts decentraliserad kedja av data, där alla i kedjan har tillgång till information från alla parter. Det kan liknas vid kalkylblad som kopieras till tusentals datorer samtidigt och som uppdateras regelbundet utifrån de förändringar som görs. Varje transaktion, eller förändring, sparas i form av ett block och alla användare har tillgång till all historik.

Christina Löwenström blev intresserad av att testa intresset för handel av musikrättigheter.

– Jag hörde av mig till Stockholms Auktionsverk för att höra om vi kunde sälja fem musikrättigheter som vi ägde. De hade aldrig hört talas som detta och det tog ett helt år innan auktionen blev av.

ANNONS

De låtar som auktionerades har Johan Forsman Löwenström skrivit med Håkan Hellström, till exempel Shelley och River en vacker dröm. Försäljningen ledde till en konflikt med Håkan Hellström.

– Det var jättetråkigt men såhär i efterhand förstår jag det. Debatten byggde på okunskap om upphovsrättsfrågor och jag upplever att folk har mycket bättre koll nu. En artist gör sällan allting ensam, det är oftast många inblandade som äger delar av rättigheterna och dessa brukar upplåtas till skivbolag. Varför skulle man inte i stället kunna sälja rättigheterna på en öppen marknad? Vi vill öppna marknaden och bjuda in fansen, säger Christina Löwenström.

Köpa och sälja musikrättigheter

Sedan några veckor är det nu möjligt att köpa och sälja musikrättigheter med hjälp av Zeptagrams app. Upphovsmakaren väljer hur stor andel av rättigheterna som ska bjudas ut och genom blockkedjetekniken blir försäljningen transparent för alla parter. Köparen får betalt utifrån hur många spelningar låten har på streamingtjänster som Spotify och utifrån hur mycket den spelas på till exempel radio. Zeptagram tar fem procent av transaktionen när låten säljs.

–Att sälja rättighetsandelar kan vara ett sätt för en artist som jobbat länge att dryga ut pensionen eller för en ung artist att få in pengar. Musikbranschen blir mer decentraliserad och mer pengar går till upphovspersonen.

ANNONS

Nu jobbar Zeptagram med att knyta till sig artister.

– I december kommer Telos Blockchain i San Fransisco marknadsföra oss, bland annat genom att skicka information till de 250 000 personer de har i sitt nätverk, säger Christina Löwenström.

Även andra delar av kulturvärlden skulle kunna använda sig av tekniken.

– Filmrättigheter, böcker eller journalistik kan säljas på samma sätt. Men det är musikbranschen som vi kan och det är här vi börjar.

Är det ett problem att både upphovsrätt och blockkedjeteknik är komplicerat och svårt att förklara?

– Nu gäller det att nå ut till artister och få dem att förstå hur detta kan användas. Men jag tycker att diskussionen om rättigheter har hamnat i ljuset de senaste åren.

Zeptagram

Grundades: 2014

Huvudkontor: Göteborg

Grundare: Christina Löwenström, Johan Forsman Löwenström

Finansiering: Har fått in sammanlagt runt en miljon kronor från GU Ventures, som gått in som delägare, och från Västra Götalandsregionen.

ANNONS