Bokskåpet märker inte av krisen

ANNONS
|

Att starta Bokskåpet var inget dramatisk, impulsivt beslut. Nej, Mia Juhlin och Frida Lax jobbade redan med barnböcker i varsin filial på Wettergrens, och visste ganska väl vad de gav sig in på. De var kollegor som träffades då och då. Båda två var med i Barnbokbildens vänner, en vänförening till Göteborgs konstmuseum, och vid ett av föreningens möten skojade de om att de borde öppna en barnbokhandel ihop.

Men det låg allvar bakom skämtet. De bestämde sig för att göra något av idén.

- Det var så mycket vi ville utveckla, som det inte finns utrymme för i en vanlig bokhandel. Vi ville inte bara sälja böcker utan också ha sagouppläsningar och utställningar, säger Frida Lax.

ANNONS

Att hitta rätt lokal visade sig vara lättare sagt än gjort. I ett och ett halvt år höll de på och letade. Alltför centralt läge ansåg de sig inte ha råd med. Till slut hittade de en lokal på Värmlandsgatan som kändes bra, men var lite oroliga för att ingen skulle hitta dit.

- Vi satte oss på Johnséns konditori mittemot och räknade barnvagnar. Det visade sig att det fanns en barnavårdscentral i närheten vilket ju var helt perfekt för oss, säger Mia Juhlin.

Att det tog lång tid att hitta lokal var inte bara av ondo. Mia och Frida hann lära känna varandra ordentligt och verkligen tänka igenom vad de ville göra. De gick en starta-eget kurs och satte sig in i vad det innebär att driva företag.

Det var inget de hade med sig sedan tidigare. Mia är lärare i grunden och Frida litteraturvetare. I dag är det Frida som sköter bokföringen.

- I början la vi bara alla kvitton i ett kuvert och skickade till min pappa. Sedan dess har han lärt upp mig. För mig som humanist var det ett helt nytt språk. Nu tycker jag det är ganska roligt att slänga mig med konto 2440. Men det hade varit ännu roligare om jag inte alltid bokförde under tidspress. Det blir ganska många bokföringsnätter.

ANNONS

För att ha råd att starta fick de ett lån från Almi och tog ett banklån på sammanlagt 300 000 kronor.

- Vi försökte hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt.

Kunskap om inköp och kontakter med förlag hade de sedan tidigare. Och Mia och Frida visste precis vilka slags böcker de ville ha.

- De är klart att det blir mycket Astrid Lindgren. Men vi ville också satsa på smalare författare på ett sätt som man inte kan göra i en större bokhandel.

Nu är det sju år sedan de drog igång. På de sju åren har den fysiska bokhandeln förändrats rejält och är nu en bransch som haltar fram i konkurrensen med nätbokhandlare och stormarknader. I våras meddelade Akademibokhandeln och Bokia att de går samman. Kooperativa Förbundet, KF, planerar att sälja ut KF Media, där bland annat Akademibokhandeln och Bokus ingår. Partille Bokhandel som funnits i 27 år tvingades nyligen stänga portarna för gott.

Därför är det kanske en smula märkligt att Bokskåpet knappt alls känner av strukturomvandlingen.

Mia och Frida tror att det beror på att de är så specialiserade. Antagligen är just barnböcker något många köper i en butik istället för på nätet.

- Kunderna har ett stort behov av att bli guidade till rätt ålder och få rekommendationer. 90 procent av böckerna vi säljer är presenter. Vi glömmer ofta att fråga om kunden vill ha boken inslagen eftersom vi nästan alltid slår in.

ANNONS

Dessutom tror de att sättet de driver bokhandeln på – med uppläsningar och andra arrangemang– drar in människor till butiken.

- Det är ett väldigt roligt sätt att jobba på. Vi vill verkligen ha det så levande som möjligt.

I dag säljer vi inte enbart böcker. Här finns också lite leksaker och pyssel.

- Men böckerna står för två tredjedelar av försäljningen. Det är roligt att det är så, vi är ju ändå en bokhandel.

I dag jobbar Frida heltid i bokhandeln medan Mia delar sin tjänst mellan bokförlaget Kabusa Böcker och Bokskåpet. Bokskåpet har knappast gjort dem rika – men det funkar. Omsättningen ligger på runt 1,7 miljoner om året.

Och glädjen att få jobba med ett av sina största intressen är stor.

– Barn- och ungdomsböcker är det roligaste vi vet.

Bakgrund: Litteraturvetare, jobbat i bokhandel och i förskola

Bästa bok: Stora boken om Sandvargen av Åsa Lind

Bakgrund: Lärare, jobbat i bokhandel och på bokförlag

Bästa bok: Stora boken om Sandvargen av Åsa Lind

ANNONS