Bluffreorna ökar under Black Friday

Under Black Friday säljs varor till ett rabatterat pris och många konsumenter hittar fynd – tror de. Enligt DI visar en granskning från jämförelsesajten Pricerunner att de falska prissättningarna har ökat.

ANNONS
|

Från och med den första september måste företag alltid skriva ut det lägsta priset som en produkt haft de senaste 30 dagarna före den nya prissänkningen. Den nya lagen, som är till för att minska bluffreor, kräver även att priset står bredvid rea-priset, enligt Konsumentverket.

Butiker följer inte lagen

Enligt DI har Pricerunners statistik visat att högtalare, campingprodukter, tv-apparater och hörlurar är de produkter som har de största prissänkningarna på nätet hittills. Granskningen visar också på en utbredd bluffrea där andelen falska prissättningar har ökat från 25 procent till 31 procent sedan förra året. Med falska prissättningar menas att en vara har höjts över tio procent under hösten för att sedan under veckan minska med fem procent.

ANNONS

– Fejkreorna är något jag verkligen varit sur på de senaste åren. Tidigare år har beteendet tveklöst drivits av att man ska kunna göra stora reor och visa upp många röda skyltar eftersom det driver försäljning, säger Pricerunners vd Mikael Lindahl till Dagens industri.

Även en studie från Prisjakt, som också är en jämförelsesajt, framkommer det att sju av tio e-handlare inte följer den nya lagen. Studien visar även att fyra av tio erbjudanden riskeras att bedömas som olagliga.

Förtroendet för Black Friday minskar

Konsumentkompassen, som är Prisjakts återkommande kvartalsrapport, skriver att många svenskar inte längre litar på rea-erbjudanden. Förtroendet för butiker och deras rea-erbjudanden under Black Friday påvisar att 81 procent av de konsumenter som tillfrågats har låg tillit till rea-erbjudanden i år. Förra året låg samma siffra på 70 procent.

Anledningen kan bero på att svenskar överlag är bra på att på egenhand använda sig av jämförelsesajter för att jämföra priser på olika produkter, enligt Konsumentkompassen.

LÄS MER:Superrea ska rädda handeln

LÄS MER:Här är göteborgarnas sämsta reaköp

LÄS MER:Varning för bedragare bland reafynden

LÄS MER:Unika butiken i Göteborg stänger – efter över 25 år

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS