Att flytta ihop är för genomsnittssvensken rent privatekonomiskt en bra affär.  Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Att flytta ihop är för genomsnittssvensken rent privatekonomiskt en bra affär. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Bli sambo och spara tusenlappar

Att bo ensam är ur ett privatekonomiskt perspektiv många gånger en dyrare affär än att dela vardagen med andra. Och på lång sikt kan det också vara kostsamt för miljön.

Vanligtvis förknippas nog Alla hjärtans dag med fler utgifter, inte färre. Men om man bortser från eventuella presenter och restaurangbesök så finns det privatekonomiska fördelar med att hitta en partner. Åtminstone om man planerar att bo ihop.

Enligt Konsumentverkets beräkningar finns det kronor att spara in om man delar på kostnaderna istället för att ta dem på egen hand. Genomsnittssvensken beräknas exempelvis lägga 120 kronor på förbrukningsvaror varje månad. För ett sambohushåll är den siffran 150, det vill säga 75 kronor per person.

Vad gäller möbler och husgeråd lägger svensken i snitt 610 kronor i månaden, enligt Konsumentverket. För sambohushållet beräknas den posten till 700.

Inräknat även för hemförsäkring och kostnader för bredband, telefoni och streamingtjänster ser ensamhushållet i snitt kostnader mellan 1 980 kronor och 2 040 kronor per månad. För de som lever ihop är kostnaderna enbart något högre, mellan 2 150 till 2 230 kronor. Per person blir det strax över tusen kronor.

– Om man bor tillsammans delar man troligtvis på de löpande kostnaderna. Och genom att samsas om exempelvis verktyg och fordon minskar också ens miljöpåverkan, säger Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson.

Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson. . Bild: Adrian Leopoldson
Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson. . Bild: Adrian Leopoldson

Och det har privatekonomen fog för, enligt Naturvårdsverkets miljöanalytiker Jonas Allerup.

– Ja, enligt tidigare studier framtagna av Statistiska centralbyrån har ensamhushållet större utsläpp av växthusgaser än samboende. Det följer på att sambohushåll exempelvis delar på uppvärmningen.

Den absolut största kostnadsposten för ett hushåll är boendet. Och det är således på den punkten som störst besparingar kan göras i fall man väljer att bo tillsammans.

I fjol låg snitthyran för en etta i Sverige på 4 207 kronor i månaden medan en tvåa gick på 5 591 kronor, enligt SCB.

Konsumentverket: Hushållets gemensamma kostnader per månad
Ensamhushåll Samboende (2 personer)
Förbrukningsvaror 120 kronor 150 kronor
Hemutrustning 610 kronor 700 kronor
Medier 1 150 kronor 1 200 kronor
Hemförsäkring 100–160 kronor 100–180 kronor
Hyra* (SCB) 4 207 kronor 5 591 kronor
Summa 6 187–6 247 kronor 7 741–7 821 kronor (3 871 – 3 910 per person)
*SCB:s snitthyra 2018

Här är privatekonom Emma Perssons råd till dem som ska flytta ihop:

1. Teckna en hemförsäkring som gäller för båda i hushållet.

2. Gör en sambobudget och räkna på hur kostnaderna ska fördelas. Antingen i proportion till hur mycket man tjänar eller hur mycket båda ska ha kvar när utgifterna är betalda.

3. Om någon flyttar in i den andres bostadsrätt så komplettera med ett samboavtal. Om den som flyttar in inte äger halva lägenheten bör båda resonera om hur utgifterna för ränta och amorteringar ska fördelas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.