Biskopsgården hett för bostadsrätt

Köptrycket på små bostadsrätter i Biskopsgården, Backa och Högsbo ökar enormt. Över hälften av Bjurfors alla bostadsrätter i Biskopsgården säljs före visning.

ANNONS
|

Bostadssajten Booli har gjort en sammanställning för mäklarfirman Bjurfors om vilka stadsdelar som är hetast att köpa bostadsrätt i Göteborg. Stadsdelar som Biskopsgården, Backa och Frölunda har seglat upp i topp.

- Många uppfattar Biskopsgården och Backa som prisvärda och det bidrar till att driva upp intresset. Ut mot Frölunda är det Högsbo som är mest populärt, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors i Göteborg.

I Backa är det bostadsrättsföreningarna i Blå Staden och Sagogången som attraherar köpare, och i Biskopsgården är det bostadsrätter som ligger nära Svarte Mosse, som säljs snabbast.

- Vi ser nya prisrekord varje vecka i Backa och Biskopsgården, säger han.

ANNONS

- Det visar tydligt att pressen från city trycks utåt. När man tycker att det kostar för mycket i city tycker man att man får mer för pengarna ett steg längre ut, säger Sven-Erik Kristensen.

Pentti Jaskari, 67 år, har bott länge i bostadsrättsområdet vid Önskevädersgatan i Biskopsgården. Han trivs bra och det finns stora naturområden inpå knuten där man kan rasta hunden.

- Det är många unga som flyttar in, många ensamstående i 30-årsåldern. Och de flesta verkar renovera direkt för väldigt mycket pengar, säger han.

Även om priserna går upp i området och hans lilla fyra ökar i värde, ser han risker med prisstegringen.

- Det är inte bra. Det skapar bubblor, och de spricker när marknaden rasar. Dessutom driver de höga avgifterna i Älvstaden även på avgifterna här hos oss, säger Pentti Jaskari.

Ulla Andersson, 88 år, har bott vid Önskevädersgatan i 40 år i sin lilla två som hon köpte för 59000 kronor. Men hon har inga planer på att sälja

- Nej, pengar bara blåser bort. Och sedan ska man faktiskt bo någonstans också, säger hon.

De bostadsrätter som är till försäljning via Hemnet i Biskopsgården, ligger på ett kvadratmeterpris från 18000 till 22000 kronor.

ANNONS

Framför allt är det unga och ensamhushåll som främst söker ettor och tvåor i ytterområdena. Och där går affärerna i mycket rask takt. Och en stor del säljs numer före visning.

Bjurfors har ett kundregister med över 50000 intresserade spekulanter, som listat sina specifikationer om hur och var de vill bo, som bjuds in till förhandsvisning när det finns lämpliga objekt.

- Vi är på tårna och erbjuder de kunder som verkligen vill ha en ny bostad en visning. Det blir det ofta en budgivning mellan dem och ofta en affär, säger Sven-Erik Kristensen.

Om intresset är mer ljumt går man ut med visning på den öppna marknaden.

Att Bjurfors har förhandsvisningar beror på att köparna ändrat beteende. Om det läggs ut en annons om visning om en vecka, så ringer köpare direkt och vill komma om två dagar – och så säljs bostaden innan den ordinarie visningen.

- Eller så hinner man bara med en visning av två, och så är bostaden redan såld. Fördelen för köpare som är med i vårt register är att blir du inbjuden till visning, säger han.

- Tiden för försäljning av en bostadsrätt som är till salu i Göteborgs kommun i dag är i snitt tio till tolv dagar. Så snabbt går det, säger Sven-Erik Kristensen.

ANNONS

De hetaste stadsdelarna

 1. Bostadsrätter med högst andel sålda bostäder innan visning i procent.
 2. Biskopsgården, 56,5 procent
 3. Backa, 25 procent
 4. Frölunda, 25 procent
 5. Lärjedalen, 23,5 procent
 6. Centrum, 23,3 procent.

Källa: Bostadssajten Booli

Kvadratmeterpris för bostadsrätter i olika stadsdelar:

 1. Storgöteborg: 39000 kronor
 2. Centrum: 55000 kronor
 3. Väst: 40600 kronor
 4. Hisingen: 35000 kronor (priserna i Älvstaden ökar snittet)
 5. Nordost: 25500 kronor

Källa: Mäklarstatistik

ANNONS