Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Biontech: Kan ta fram vaccin mot muterade coronaviruset på sex veckor

Läkemedelsföretaget Biontech säger att de skulle kunna ta fram ett nytt vaccin mot den muterade coronaviruset i Storbritannien – på sex veckor, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En ny, muterad variant av coronaviruset som har dykt upp i Storbritannien har fått flera länder att införa nya åtgärder. Sverige beslutade om att stoppa alla inresor från Storbritannien och Danmark från och med tisdagen, med undantag för svenska medborgare och personer bosatta i Sverige.

Det muterade viruset uppges vara 70 procent mer smittsamt – men det finns inga indikationer på att det skulle orsaka svårare sjukdom. Och de flesta experter är överens om att de vaccin som tagits fram mot covid-19 troligen kommer att fungera även mot den muterade virusvarianten.

LÄS MER: Misstagen som kan ha fällt Astra Zeneca i vaccinracet

LÄS MER: Göteborgarna kan bli vaccinerade på Ullevi eller Ikeas parkering

Kan ta sex veckor att ta fram nytt vaccin

– Det är högst troligt att immunförsvaret som det här vaccinet ger också kan hantera den nya virusvarianten, säger Ugur Sahin, vd för Biontech som tillsammans med Pfizer har utvecklat den vaccinkandidat som redan har börjat användas i Storbritannien, och som nu har godkänts för användning även i EU.

Han menar också att om så inte är fallet, kommer det att gå snabbt att ta fram ett nytt vaccin tack vare den teknik man har använt för att ta fram Pfizer och Biontechs rNA-vaccin.

– Vi kan direkt börja konstruera ett vaccin som helt och hållet härmar den här nya mutationen – tekniskt sett skulle vi kunna ta fram ett nytt vaccin inom sex veckor, säger Ugur Sahin enligt AFP.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.