Snittpriset på både nya och begagnade elbilar har sjunkit snabbt de senaste tre månaderna enligt statistik från Wayke. Arkivbild från Norge.
Snittpriset på både nya och begagnade elbilar har sjunkit snabbt de senaste tre månaderna enligt statistik från Wayke. Arkivbild från Norge. Bild: Tore Meek/NTB Scanpix/TT

Billigare elbilar – rekordstort utbud

Försäljningen ökar inte i samma takt och ett breddat utbud av laddbara bilmodeller har fått snittpriserna att rasa. Branschen efterlyser en bättre infrastruktur för laddning.

ANNONS

Utbudet av laddbara bilar har dubblerats på svenska marknaden det senaste året, men försäljningen hänger inte riktigt med och därmed sjunker priserna.

Priset på en begagnad elbil har sjunkit med åtta procent sedan i december. Nya elbilar har blivit fyra procent billigare medan en begagnad laddhybrid i snitt har blivit sex procent billigare, visar statistik från Wayke, som är Motorbranschens riksförbunds digitala köp- och säljportal.

– Laddbart har gått från att vara en bristvara med extremt långa leveranstider på nya bilar och endast ett fåtal modeller på begagnatmarknaden, till att bli betydligt mer tillgängligt det senaste året. Det har haft effekt på priserna, säger Martin Fransson, vd för Wayke.

ANNONS

Ökad konkurrens

Utbudet av nya elbilar har enligt Waykes siffror ökat med 81 procent och med hela 115 procent på begagnatmarknaden jämfört med ett år tillbaka. Prisutvecklingen är därmed inte särskilt förvånande och priserna närmar sig nu en rimligare prisnivå, enligt Martin Fransson.

– Med fler och fler bilar tillgängliga ökar konkurrensen mellan både bilhandlare och tillverkare. Alla som har ett bilbehov måste ju kunna hitta en bil i passande prisnivå om de vill att vi ska åka el och laddhybrid, och det är ju tillverkarna tydliga med att de vill.

TT: Kommer den här utvecklingen generellt att påskynda omställningen till eldrivet?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Men det är inte bara att gå och köpa en elbil eller laddhybrid, man behöver ha en plats att ladda den också. Det vi behöver nu är en fungerande infrastruktur för laddning, säger Martin Fransson.

Större efterfrågan

Han tror dock att priserna på sikt kommer att vända uppåt igen.

– Det säljs fortfarande väldigt många färre laddbara bilar än bilar med traditionella drivmedel, det ska man inte glömma bort. Men vartefter laddningsmöjligheterna byggs ut kommer efterfrågan att öka markant, och då tror jag att priserna sticker i väg igen.

Kristina Erkenborn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS