Fiat-Chrysler – som nu mer ingår i multinationella biljätten Stellantis – får rätt gentemot EU-kommissionen i ett skattemål. Arkivfoto.
Fiat-Chrysler – som nu mer ingår i multinationella biljätten Stellantis – får rätt gentemot EU-kommissionen i ett skattemål. Arkivfoto. Bild: Carlos Osorio/AP/TT

Biljätte vinner mot EU-kommissionen

ANNONS
|

Efter många om och men får Luxemburg och Fiat-Chrysler rätt gentemot EU-kommissionen i en tvist om hur mycket skatt bolaget borde ha betalat.

I ett utslag på tisdagen fastslår EU:s domstol att det var fel att avslå ett tidigare överklagande. I stället anser man att ett kommissionsbeslut från 2015 byggt på en felaktig analys "utan att beakta särskilda bestämmelser".

Kommissionen ville att Luxemburg skulle kräva in 30 miljoner euro från Fiat-Chrysler, eftersom man ansåg att de förhandsskattebesked som getts av Luxemburg 2012 utgjorde ett otillåtet statsstöd. Både landet och bolaget – som nu är en del av världens femte största bilbolag, Stellantis -- har dock protesterat och får nu rätt mot kommissionen.

ANNONS

Tidigare har även kaffejätten Starbucks vunnit mot EU-kommissionen i ett liknande mål.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS