USA:s president Joe Biden på statsbesök i Vietnam.
USA:s president Joe Biden på statsbesök i Vietnam. Bild: Luong Thai Linh/Pool via AP/TT

Biden bekräftar närmanden till Vietnam

President Joe Biden meddelar ett närmande i samarbetet mellan USA och Vietnam.
Beskedet kom efter ett möte med Vietnams president Vo Van Thuong.

ANNONS
|

President Biden fortsatte på söndagen till Vietnam och ett två dagar långt statsbesök i Hanoi direkt efter toppmötet med G20-länderna i Delhi, Indien.

Där berättade han om ett utökat samarbete med Vietnam genom ett avtal om samarbete kring halvledare.

– Detta formaliserar ett bilateralt partnerskap som utökar kapaciteten för halvledarverksamhet i Vietnam, sade Biden på en presskonferens i Hanoi.

Men hans verkliga budskap var riktat till Peking, och på presskonferensen sade han att USA inte vill "innestänga" Kina.

– En av de saker som nu pågår är att Kina börjar att förändra några av de spelregler som vi haft när det gäller handel och andra frågor, sade Biden men lade sedan till att han "vill säkerställa" att USA:s relation med Kina fungerar.

ANNONS

Stärkta band

I en tid då Kinas ekonomi saktar in så vill USA göra ytterligare länder till så kallade strategiska partner, en ställning som Kina och Ryssland för närvarande har. Det innebär bland annat att Vietnam kan bli ett alternativ till Kina när USA och andra västländer letar platser för nya fabriker.

50 år efter Vietnamkriget, då USA stred på Sydvietnams sida mot Nordvietnam som stöddes av Kina och dåvarande Sovjetunionen, är det viktigt för USA att stärka banden till kommuniststaten. Mötet med Vietnams president Vo Van Thuong syftar till detta – för att ytterst att kunna konkurrera med Kina om de asiatiska ländernas gunst.

Handeln med Kina är fortfarande central för länder i regionen. Enligt Peterson Institute of International Economics kommer mer än 30 procent av ländernas import från Kina och 20 procent av exporten går dit.

Ökad handel

USA:s handel med Vietnam har ökat sedan 2019, nu uppgår importen till 127 miljarder dollar (cirka 1 413 miljarder kronor). Men för att den ska kunna öka mer krävs enligt bedömare förbättringar på flera områden, som infrastruktur och kunskapsnivå hos arbetskraften.

Importen från Kina är dock betydligt större.

Gregory Poling, chef för Sydostasienprogrammet vid Centret för Strategiska och Internationella studier, anser att Vietnams utsträckta hand mot USA är en signal om att landet oroas av sin stora granne Kina.

ANNONS
ANNONS