Bianca Ingrosso förbjuds göra smygreklam – kan få betala 750 000 kronor

Konsumentverket förbjuder influencern Bianca Ingrosso att göra reklam för hennes eget märke Caia Cosmetics, utan att tydligt märka inläggen som reklam. Bryter hon mot förbudet väntar vite på 750 000 kronor.

ANNONS
|

I oktober i fjol inledde Konsumentverket ett tillsynsärende mot Bianca Ingrossos företag Bianca Ingrosso AB efter att influencern publicerat flera inlägg på Instagram utan att märka innehållet som reklam. Inläggen som var föremål för granskningen gjorde reklam för produkter under varumärket Caia Cosmetics – ett företag som Bianca Ingrosso själv är storägare i.

Under torsdagen beslutade Konsumentombudsmannen, KO, om ett förbudsföreläggande mot influencerns företag, rapporterar sajten Resumé. Enligt föreläggandet förbjuds Bianca Ingrosso AB att medverka till marknadsföring för Beauty Icons AB hudvårdsprodukter om det inte tydligt framkommer att det handlar om just reklam. Beauty Icons AB äger varumärket Caia Cosmetics.

ANNONS

Om Ingrosso bryter mot förbudet kan hon få betala vite på upp mot 750 000 kronor, enligt Konsumentverket.

Får betala vite

Det är inte första gången som Konsumentverket har granskat influencerns inlägg i sociala medier. För två år sedan kunde Konsumentverket påvisa en bristande reklammärkning på Instagram efter ett tillsynsärende. Vid det tillfället avskrevs ärendet efter löften om bättring från Ingrossos sida.

Gjorde vinst på nästan 30 miljoner

Bianca Ingrosso har 1,3 miljoner följare på Instagram och har sedan 2019 fällts av Reklamombudsmannen vid åtta tillfällen, skriver Resumé.

Det senaste bokslutet för Bianca Ingrossos egna bolag Bianca Ingrosso AB, där alla hennes intäkter från sociala medier ligger, visar en omsättning på 31,2 miljoner kronor för 2021. Vinsten för räkenskapsåret landade på knappa 28 miljoner kronor.

GP har sökt Bianca Ingrosso för en kommentar.

LÄS MER:Göteborgsinfluencers inspirerar tusentals följare på Instagram

LÄS MER:Systembolaget höjer priserna – så dyr blir alkoholen i vår

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS