Energimarknadsinspektionen inför tak i det kommande elprisstödet för storförbrukare, uppger myndigheten för TT Nyhetsbyrån.
Energimarknadsinspektionen inför tak i det kommande elprisstödet för storförbrukare, uppger myndigheten för TT Nyhetsbyrån. Bild: Johan Nilsson/TT

Beskedet: Tak införs i elstödet

Energimarknadsinspektionen ger grönt ljus för elprisstödet framtaget av Svenska kraftnät, uppger myndigheten för TT.
Dock med en korrigering – ett tak för storförbrukare införs.

ANNONS
|

Energimarknadsinspektionen har de senaste veckorna granskat Svenska kraftnäts ansökan om ett elprisstöd på drygt 55 miljarder kronor. Ett retroaktivt stöd till hushåll och företag i de södra och mellersta delarna av landet (elområde 3 och 4).

Nu har myndigheten godkänt ansökan. Men inte utan korrigering, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Inför tak vid förbrukning på tre miljoner kilowattimmar

Till TT uppger Energimarknadsinspektion att det kommer finnas ett tak i stödet för så kallade ”storförbrukare”. Det finns alltså en övre gräns för hur mycket en enskild part kommer kunna få av potten från flaskhalsintäkterna som Svenska kraftnät ska dela ut.

– Vi har godtagit Svenska kraftnäts modell till den allra största delen, säger Elin Broström, enhetschef på avdelningen för marknadsövervakning på Energimarknadsinspektionen, till TT.

ANNONS

Kunder som kan få ersättning över ett visst tak måste ansöka om att få den överskjutande delen. Det handlar om kunder med en förbrukning på över 3 miljoner kilowattimmar.

— Vi anser att det inte är förenligt med kravet på proportionalitet i krisinterventionsförordningen att elslutkunder med en mycket hög elförbrukning som exempelvis prissäkrat sig till en lägre nivå, och därför inte har drabbats av höga elpriser, ska få stöd. Därför har vi satt ett tak för hur mycket man kan få utan ansökan, säger Elin Broström i ett pressmeddelande från myndigheten.

För den stora merparten innebär det rent praktiskt ett tak för automatisk utbetalning på max 1,5 miljoner kronor i elområde 3 och 2,37 miljoner kronor hushåll och företag i elområde 4.

Regeringen har sagt att stödet kan betalas ut i början av nästa år.

Energimarknadsinspektionen har kompletterat Svenska kraftnäts modell för att den ska stämma överens med de EU-regler som finns för hur så kallade flaskhalsavgifter får användas eller betalas tillbaka.

Fakta: Elstödet

Det är elkunder i elområde 3 och 4, det vill säga mellersta och södra Sverige som föreslås få stöd.

Stödet beräknas utifrån vad förbrukningen var perioden oktober 2021 till och med september i år.

Stödet kommer att utgå med 79 öre per kilowattimme (kWh) i elprisområde 4 och med 50 öre i område 3.

Alla som har elnätsavtalet för ett hus eller lokal får stöd. Det är den som har elnätsavtalet när Energimarknadsinspektionen har godkänt Svenska kraftnäts ansökan som får stödet.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, har medelpriset under den aktuella tolvmånadersperioden hela tiden legat klart under 75 öre/kWh, som är det referenspris Svenska kraftnät har beräknat stödet utifrån.

Medelpriset i elområde 3, där Stockholm och Mälardalen ingår, var 125 öre per kWh. Där blir stödet 50 öre per kWh.

Medelpriset i elområde 4, längst i söder, var 154 öre per kWh under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Där blir stödet 79 öre per kWh.

Källa: Svenska kraftnät

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS