Beskedet: Så blir räntan

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på 4,0 procent. Samtidigt meddelar man att det inte är uteslutet att styrräntan kan sänkas redan under första halvåret i år.

ANNONS
|

I princip samtliga bedömare på marknaden trodde på ännu en räntepaus från den svenska centralbanken.

Direktionen meddelade på torsdagen att man beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent. En åtstramande penningpolitik bedöms fortfarande vara nödvändig för att inflationen ska stabiliseras nära målet, skriver Riksbanken.

Riksbankens direktion bedömer samtidigt att det är mindre risk för att inflationen biter sig fast på för höga nivåer. Styrräntan kan därför troligen sänkas tidigare än vad som indikerades i prognosen i november.

Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styr­räntan kan sänkas under första halvåret i år, skriver Riksbanken.

ANNONS

– Inflationen är nu ”på fastare mark” och momentum är i ”en positiv riktning” även om det finns risk för bakslag. Vi är inte i hamn ännu men det går i rätt riktning, säger riksbankschefen Erik Thedéen under en pressträff.

Risk att inflationen stiger igen

Bortsett från energipriserna är inflationen fortsatt för hög och det finns risk för bakslag, skriver Riksbanken vidare.

Erik Thedéen ser också flera risker som kan trycka upp inflationen igen. Det handlar om potentiella effekter av geopolitisk oro i Mellanöstern, men också en förändring i företagens prissättningsbeteende.

– Det finns ett nytt prissättningsbeteende där man passar på att höja priserna för att andra gör det, säger han.

En annan riskfaktor är kronans kurs, enligt Thedéen

Beslutet om styrräntan tillämpas från den 7 februari.

Vårtecken och ris och ros

Riksbankens besked om att en första räntesänkning kan komma före sommaren var oväntat duvaktigt, enligt flera bedömare.

”Wow! Riktigt tydlig guidning från Riksbanken i dag!” skriver Swedbanks ekonom Maria Wallin Fredholm på X.

Även Swedbank tror att första sänkningen kommer i maj. Prognoschefen Andreas Wallström anser att Riksbankens mjukare hållning är befogad.

– Min egen syn är att man hade kunnat sänka räntan redan i dag, inflationen har kommit ned och vår prognos är att den kommer understiga målet samtidigt som arbetsmarknaden försvagas, säger han till TT.

ANNONS

Nordnets sparekonom Frida Bratt skriver:

”Är man bolånetagare är formuleringarna Riksbanken gör idag något av ett glädjebesked. Håll ut, det blir räntesänkningar i vår eller på försommaren. Det är en konsekvens av att inflationen nu är under kontroll och aktiviteten i svensk ekonomi försämras tydligt. Min gissning är dock 3-4 räntesänkningar i år, men prognosen är osäker och beror på inkommande data. Som bolånetagare behöver man ha det som sker nu i bakhuvudet.”

LÄS MER:Experterna: Då sänker Riksbanken styrräntan

LÄS MER:Varningen: Högre priser kan stoppa räntesänkningar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS