Fråga säljaren hur den begagnade bilen är servad, exempelvis när kamremmen senast är bytt. Kolla med olika verkstäder vad en eventuell reparation skulle kosta för att se om bilköpet blir mer kostsamt än du tänkt dig, tipsar bilmekanikern Nechirvan Hassan.
Fråga säljaren hur den begagnade bilen är servad, exempelvis när kamremmen senast är bytt. Kolla med olika verkstäder vad en eventuell reparation skulle kosta för att se om bilköpet blir mer kostsamt än du tänkt dig, tipsar bilmekanikern Nechirvan Hassan.

Bästa tipsen när du köper begagnad bil

Att sparka på däcken har du ingenting för när du ska köpa en begagnad bil. Däremot bör du hålla utkik efter rost och se till att få koll på när kamremmen byttes senast. Annars kan köpet bli en dyr affär.

ANNONS
|

Marknaden för begagnade bilar växer. Samtidigt är köp av begagnade bilar det som toppar klagomålslistan hos landets konsumentvägledare sedan flera år.

Enligt Nechirvan Hassan som driver Västerslätt bilservice i Umeå men det finns några grundläggande kollar du bör göra.

Låt dig inte luras av en fin kaross är hans bästa tips. Enligt Nechirvan Hassan är det många som missar att titta under bilen.

- Det första man ska kolla är rost på balkar. Sådant kan kosta skjortan att reparera, säger han.

En provkörning är ett måste, och då bör man vara uppmärksam på ljud och hur bilen känns att köra.

- När man provkör brukar man märka om något inte stämmer, till exempel om bilen känns tung att köra. Vinande ljud kan betyda att det är fel på hjullager, knackande ljud kan vara drivknutar.

Mer svårupptäckta skavanker kan vara en gammal kamrem. Fråga när den byttes senast. Om den plötsligt går av kan det betyda stora problem, och dyra.

ANNONS
- Om den går av blir det motorhaveri. Oftast går det inte att renovera och då är det motorbyte som gäller.

Att en spark på däcken skulle säga något om bilens skick, anser Nechirvan Hassan är en myt.

Men enligt Nechirvan Hassan är det svårt att helgardera sig från problem. Nechirvan Hassan har sett exempel på lagningar som har sett hållbara ut, men visat sig vara provisoriska.

En hjälp på vägen kan vara att låta en oberoende part kontrollera bilen. Det brukar kosta några hundralappar.

- Om säljaren går med på det kan det vara bra att ta bilen till en verkstad eller till besiktningen för en kontroll, säger Nechirvan Hassan.

Fakta: Checklista vid bilköp

Kontrollera bromsar, styrning, lampor, vindrutetorkare och övriga rörliga delar. Be säljaren att följa med på provturen.

Kontrollera att lacken inte är skadad. Det kan vara svårt att bevisa att en skada uppkommit innan bilen levererades om du upptäcker det efter köp.

Kontrollera att bilen levereras med de detaljer som står med i köpehandlingen.

Anteckna de avvikelser du hittar på ditt exemplar av köpehandlingen och be säljaren skriva under.

Kontrollera att alla handlingar som hör till bilen finns med som kontrakt, instruktionsbok, registreringsbevis och eventuella garantihandlingar.

Källa: Konsumentverket

ANNONS