Barsebäcks ägare vill bygga nytt kärnkraftverk

Den nya regeringen har gett Barsebäcks ägare hopp om att en gammal vision ska bli sann: ett helt nytt kärnkraftverk på samma plats. Det rapporterar SVT.
– Det är positiva signaler som kommer, säger Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft, till SVT.

ANNONS
|

Det är på samma udde som gamla Barsebäck ligger i dag i skånska Kävlinge kommun som Uniper, som äger Barsebäcksverket och dotterbolaget Barsebäck kraft, vill bygga ett nytt kärnkraftverk. Om det ska bli ett fullskaligt traditionellt verk eller en mindre så kallad SMR – småskalig modulär reaktor – vet man i nuläget inte. Klart är att man vill att det ska vara färdigt under 2030-talet, efter att den nu pågående rivningen av det gamla kärnkraftverket är klar. Det rapporterar SVT.

Den nya regeringen har fått dem att få hopp

Uniper uppges länge ha velat satsa på ett nytt verk men först nu ser man större chans att visionen ska bli verklighet. Skälet är den nya regeringens inställning till ny kärnkraft. Dels vill man ha statliga kreditgarantier på upp till 400 miljarder kronor till kärnkraften, dels vill man att den ska kompenseras för att den är planerbar. Notan ska betalas av producenter av till exempel vind- och solkraft, som inte kan ta fram planerbar el, skriver SVT.

ANNONS

– Det här är något som vi från branschen har lyft länge, att kärnkraften inte får ersättning för alla sina systemtjänster, säger Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft.

LÄS MER:Experten sågar regeringens energipolitik: ”Polariserande”

LÄS MER:Göteborg Energi höjer årsavgiften för 130 000 göteborgare

LÄS MER:Vattenfall förlänger stoppet på Ringhals

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS