Avtalsrörelsen skjuts upp på grund av coronaviruset

Avtalsrörelsen skjuts upp till följd av coronavirusets spridning. Det meddelar industrins parter på fredagen.

ANNONS
|

Den sista mars löper majoriteten av arbetsmarknadens kollektivavtal ut. Men nu skjuts förhandlingarna om nya avtal, och löneökningar för miljontals svenskar, upp med anledning av coronavirusets osäkra effekter på ekonomin.

– Det är ett klokt och ansvarsfullt beslut av industriavtalets parter att skjuta på förhandlingarna. Hela det svenska näringslivet genomgår en extremt kritisk situation till följd av coronapandemin, det finns inga förutsättningar för att förhandla fram ett märke just nu, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, i en skriftlig kommentar.

Giltighetstiden för de nuvarande avtalen kommer därmed att förlängas till den 31 oktober 2020.

– Att förlänga gällande avtal är i dagsläget den bästa lösningen för att i slutänden kunna ingå avtal som kan accepteras av de anställda, våra medlemsföretag och på arbetsmarknaden i övrigt. Parterna tar härigenom sitt ansvar för att upprätthålla största möjliga stabilitet på arbetsmarknaden. Förhoppningsvis har vi bättre möjligheter att förutse framtiden när förhandlingarna återupptas i oktober, säger David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen, i en skriftlig kommentar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS