Även Försvarsmakten säger nej till vindkraft – finns gamla minor utanför Öckerö

Försvarsmakten avstyrker den stora vindkraftparken utanför Öckerö, som även Öckerös politiker sagt nej till. Det framkommer i samrådshandlingen för projektet, något Kungälvs-Posten var först med att berätta.

ANNONS
|

GP kunde under fredagen berätta att Öckerös kommunfullmäktige röstat nej till en planerad vindkraftpark, med 50 vindkraftverk på upp till 320 meters höjd. Företaget Eolus Vind planerade att anlägga parken cirka 15 kilometer ut i havet utanför Öckerö. En del av projektet ligger inom kommunens gränser medan andra delar ligger inom Kungälvs kommun och ytterligare delar i svensk ekonomisk zon. Kommunalrådet Jan Utbult (KD) förklarade på fredagen att kommunen var beredda att lägga in ett kommunalt veto ifall planerna med vindkraftparken fortskred, bland annat med motivationen att landskapsbilden förstördes med en ny horisontlinje.

– Det finns väldigt mycket som talar emot havsbaserad vindkraft i vår närhet och som bara ger energi när det blåser, sade Jan Utbult.

ANNONS

LÄS MER:Öckerö kommun röstar nej till havsbaserad vindkraft

Anledningen till att vindkraftverken hamnat i fokus är att projektet pekades ut som avgörande för att Volvo Cars och Northvolt ska kunna säkra energi till den nya stora batterifabriken bredvid Volvos fabrik i Torslanda. Företagen förklarade att anläggningen, som förbrukar stora mängder energi, kommer att ha grön elektricitet som källa. Och Göteborg Energi pekade på vindkraft som viktig källa.

– På längre sikt kan man investera i ny kärnkraft, men på kort sikt är det enda realistiska förslaget mer vindkraft. Jag tror absolut att vi behöver få in havsbaserad vindkraft i nätet i Sverige, jag är övertygad om att det är nödvändigt för oss, sa Göteborg Energis vd, Alf Engqvist.

Jan Utbult (KD), kommunstyrelsens ordförande på Öckerö.
Jan Utbult (KD), kommunstyrelsens ordförande på Öckerö. Bild: Jonas Lindstedt

Även Försvarsmakten vill stoppa utbyggnaden

Men nu står det klart att även Försvarsmakten i ett yttrande säger nej till den planerade vindkraftparken. ”Västvind är att ett uppförande av den föreslagna vindkraftparken inom detta område skulle medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del” skriver Försvarsmakten i en inlaga från januari, där man vidare hänvisar till sekretess.

LÄS MER:Vindkraftspark planeras att byggas utanför Öckerö

Samtidigt anger Försvarsmakten att det finns ”en hög risk” för förekomst av vad som på militärt språk kallas OXA – ”oexploderad ammunition”. Ammunitionen i fråga är mycket gammal: ”Tyska minor från första och andra världskriget”. Vidare skriver man: ”Risken för kvarvarande sjunkna minor på havsbotten bedöms vara hög. Även minor som slitit sig från sin förankring kan påträffas spridda i området.”

ANNONS

GP har sökt Högkvarteret på Försvarsmakten, men kommunikationsansvarige Tobias Bestelid meddelar att ansvariga för ärendet inte är tillgängliga.

Kommer att driva vindkraftparken vidare

Johan Hammarqvist, kommunikationschef på Eolus Vind, svarar så här på Försvarsmaktens och Öckerös invändningar.

– Vi kommer att fortsätta projektera för det här projektet. Vi vill föra en dialog med Försvarsmakten för att se vad vi kan göra för att tillfredsställa deras intressen.

LÄS MER:Batterifabriken får Göteborgs politiker att jubla

Hur är det med minorna?

– Det i sig är inget nytt för oss, vi visste när vi påbörjade projektet att det kan finnas i det här området. Det är något vi kommer att titta extra på när vi gör en djupare undersökning, tillsammans med andra aspekter som den marina miljön och andra delar.

Och att Öckerö säger att de kan lägga kommunalt veto mot parken?

– Man kan väl säga utan att gå i polemik, så ser vi att det västsvenska näringslivet behöver ny elproduktion och man behöver det nu, eller inom en snar framtid.

LÄS MER:Med batterifabriken ökar Volvos makt i Göteborg

En större fråga

– Öckerö är en del av projektområdet förutom Kungälv och svensk ekonomisk zon. Vi ska visa Öckerö att den påverkan som de i ett sådant här tidigt skede ser inte kommer att vara så stor som man kanske tror. Vi får visa i processen att vi uppfyller olika krav kommunen kan ha.

ANNONS

– Vi vill framhålla att satsningen är för hela Västsverige och att man kanske ska se det här i ett större perspektiv än enbart det kommunala.

Det går inte att lägga parken antingen längre norrut eller längre söderut utmed kusten?

– Vi försöka hitta platser som har de bästa förutsättningarna. Och då tittar vi på ett antal olika parametrar. Var du kan ansluta vindkraftverken och om du skulle ha den till lands – hur kostsamt det skulle bli. Och hur du har det med vindresurserna. Det är en samverkan och samexistens med andra intressen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.Anmäl dig till vårt nyhetsbrevGP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS