Marie Antoinette diamantarmband gick för över 70 miljoner kronor på Christies juvelauktion i Schweiz.
Marie Antoinette diamantarmband gick för över 70 miljoner kronor på Christies juvelauktion i Schweiz. Bild: Martial Trezzini

Auktionsrekord för Marie-Antoinettes diamanter

Två av Marie-Antoinettes diamantarmband såldes för över 71 miljoner kronor – rekordpris hos auktionshuset Christies i Genève tidigare i veckan.

ANNONS
|

Auktionshuset hade räknat med intäkter på 20 till dryga 30 miljoner kronor för den sista franska drottningen Marie-Antoinettes diamantarmband från 1773.

Ivriga online-bud från hela världen

Nu klubbades de för över 71 miljoner kronor.

– Drottning Marie Antoinettes diamanter fångade världens uppmärksamhet och fick ett passande pris för sådana magnifika kungliga juveler, säger Rahul Kadakia, chef för Christies juveler, i ett uttalande, skriver CNN.

LÄS MER:Världens dyraste Mumin-mugg såld på Tradera

LÄS MER:Nu säljs flyktbilen från Norrmalmstorgsdramat

Själva auktionen hade varit mycket dynamisk med mängder av online-bud från hela världen, konstaterade han.

De extraordinära armbanden innehåller 140-150 karats diamanter, enligt aktionären, och tros vara tillverkade av Charles Auguste Boehmer, Marie-Antoinettes personliga juvelerare.

På den tiden betalade hon 250 000 livres, motsvarande 40 miljoner kronor i dagens valuta.

ANNONS
Den franska drottningen skickade armbanden till Frankrike för att hålla dem i säkerhet. Hon fick aldrig återse dem.
Den franska drottningen skickade armbanden till Frankrike för att hålla dem i säkerhet. Hon fick aldrig återse dem. Bild: Martial Trezzini

Drottning Marie-Antoinette skickade armbanden till Frankrike för att hålla dem i säkerhet i januari 1791, under den franska revolutionen.

Hon fick aldrig återse sina diamantarmband – hon avrättades i giljotinen den 16 oktober 1793.

Hölls gömda i mer än 200 år

Under mer än två århundraden hölls de gömda i en privat kunglig kollektion, enligt ett uttalande från Christies före auktionen.

– Det är mirakulöst att de har förblivit intakta, när de lätt hade kunnat brytas upp, som så många andra kungliga juveler har gjort, säger Jean-Marc Lunel, internationell juvelexpert hos Christie.

Marie-Antoinettes juveler har varit ute på auktion tidigare.

I november 2018 såldes ett hängsmycke av pärlor och diamanter från hennes privata kollektion för 300 miljoner kronor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev.

ANNONS