Att ha pengar mitt i krisen är bra

Stena Adactums och Altors utköp av Göteborgsbolaget Gunnebo från börsen visar på vikten av att vara stadd vid kassa. Stena Adactum borde ha goda möjligheter att göra fler affärer, särskilt om det blir lite tuffare tider i omvärlden.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Stena Adactum och riskkapitalbolaget Altor bjuder drygt 30 procent mer än senaste börskursen för säkerhetsföretaget Gunnebo. Trots det generösa erbjudandet värderades Gunnebo nästan dubbelt så högt både för nära tio år sedan och vid den senaste toppen sommaren 2017.

Aktien har under många år haft en tämligen trist utveckling. Den fick dessutom rejält med stryk när coronan slog till, och budnivån når inte riktigt upp till vad Gunnebo betalades till i början på 2020.

Den preliminära resultatrapport som släpptes i samband med att budet annonserades på måndagen visar också att Gunnebo har det fortsatt kämpigt, där resultateffekterna av pandemin beskrivs som ”mycket kännbara.” Lönsamheten är låg. Eget kapital har sjunkit under året, och inte minst i förhållande till resultatet är nettoskulden hög.

ANNONS

Stena Adactums vd Martin Svalstedt säger också till GP att Gunnebos finanser är en av anledningarna till att bolaget har svårt att genomföra de förändringar som krävs med exempelvis företagsköp.

Investeringen i Gunnebo har under senare år inte precis levt upp till den målsättningen. Förhoppningsvis går det bättre nu när Altor får ett starkare grepp om styrningen.

I praktiken stoppar Stena Adactum dock in väldigt lite nya pengar i det här skedet. Altor kommer att vara tydlig huvudägare, där Stena flyttar sitt mångåriga innehav på 26 procent av aktierna i Gunnebo till ett nybildat och gemensamägt företag.

Men det lär krävas tillskott av pengar framöver, och där kommer Stena Adactum att behöva skjuta till kapital för att Gunnebo ska kunna genomföra de förändringar som företaget haft svårt att göra på egen hand.

Martin Svalstedt konstaterar i samtal med GP också att även om räntorna är låga är det ännu viktigare än tidigare att vara finansiellt stark, det ger helt andra möjligheter.

Samtidigt kommer Gunnebo-köpet bara dagar innan Martin Svalstedt efter nära 20 år i Stenasfären avgår som Stena Adactums vd den sista september. Han ersätts då av Chalmers-ingenjören Anders Wassberg, som sedan 2009 är vd för Stena Adactums helägda dotterbolag Ballingslöv.

När Stena Adactum presenterade Anders Wassberg som tillträdande vd konstaterade bolaget att substansvärdet per den siste december var nära nio miljarder kronor. Omsättningen för portföljbolagen, där Ballingslöv, Envac, Blomsterlandet och Captum är helägda och Stena Renewable, Gunnebo, Midsona, Beijer Group, Svedbergs och det nu aktuella Gunnebo är delägda, anges till sammantaget 18 miljarder kronor.

ANNONS

Stena Adactum fungerar som ett investmentbolag som ska vara i stort sett obelånat. Men de finansiella musklerna finns onekligen där.

Sedan är möjligheterna än större om Stena väljer att som nu göra affärer med ett bolag som Altor. Riskkapitalbolaget gjorde i höstas en uppmärksammad raid tillsammans med den norske hotellkungen Peter Stordalen när de tog över den havererade resekoncernen Ving. Men om Gunnebo lidit av covid-19 så är det ingenting mot vad Ving gjort. Här lär det krävas en hel del insatser för att vända utvecklingen.

Men precis som Stena Adactum har Altor gott om pengar.

Stena Adactums egen programförklaring är att bolaget har en långsiktig strategi, där det inte handlar om att göra snabba affärer. Samtidigt är målsättningen att värdet på det investerade kapitalet ska fördubblas vart femte år.

Investeringen i Gunnebo har under senare år inte precis levt upp till den målsättningen. Förhoppningsvis går det bättre nu när Altor får ett starkare grepp om styrningen.

ANNONS