Deklarera digitalt allt vanligare. Arkivbild.
Deklarera digitalt allt vanligare. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Återbäringen är här – extra mycket pengar väntar

Extra mycket pengar tillbaka på skatten i form av rese- och ränteavdrag är att vänta i år.
Och blir det pengar över? Räntan på skattekontot är bättre än på många sparkonton.

ANNONS
|

Det är dags att deklarera fjolårets inkomster. Till veckan, med början den 4 mars, skickar Skatteverket ut skattebeskeden till cirka sex miljoner svenskar med digitala brevlådor. Har du pengar att få tillbaka hinner de inte fram till påsk, men nästan. Den som lämnar in sin deklaration digitalt, utan ändringar, senast den 3 april, kan räkna med att ha skatteåterbäringen på skattekontot 9–12 april.

Och i år lär återbäringen kunna bli extra stor. Högre räntekostnader innebär mer skattereduktion. Ett höjt reseavdrag, från 18,50 till 25 kronor milen, bidrar också. Det är också det vanligaste avdraget människor gör. Hur mycket återbäring det blir sammantaget vet inte Skatteverket ännu.

ANNONS

"Väldigt troligt"

– Men det är väldigt troligt med ökad skatteåterbäring i år, säger Jan Janowski, deklarationsexpert på Skatteverket.

Många fler valde att söka skattejämkning i fjol, till följd av det högre ränteläget. De som gjort det får skatteavdraget direkt månadsvis när lönen betalas ut, i stället för året efter i form av en klumpsumma.

Bland nyheterna i år är att Skatteverket har fått in kontrolluppgifter från digitala plattformar, där den skattskyldige kan ha fått inkomster vid försäljning av varor eller uthyrning av tjänster, som bostad, och som ska deklareras.

Räntan upp

Om det sen blir pengar tillbaka har intäktsräntan, precis som skuldräntan, på skattekontot tickat upp. Den ligger nu på 2,25 procent, skattefritt. Med skatteeffekten inräknad är det bättre än det vanliga banksparkontot.

– Syftet med skattekontot är naturligtvis inte att det ska vara ett sparkonto. Men det finns inga hinder att sätta in pengar, säger Jan Janowski.

Men för att inte pengarna eventuellt ska studsa tillbaka krävs att man lägger in en uttagsspärr.

Fakta: Några datum att hålla rätt på

3 mars: Sista dag att skaffa digital brevlåda.

4-8 mars: Då landar skattebeskedet i den digitala brevlådan.

3 april: Då ska den digitala deklarationen, utan ändringar och tillägg, vara inlämnad för att tidig skatteåterbäring ska vara möjlig.

9-12 april: Då kommer återbäringen om ovanstående är uppfyllt.

2 maj: Sista dag för att lämna in deklarationen.

12 juli: Kvarskatten ska vara inbetald, för att undvika extra ränta.

Källa: Skatteverket

ANNONS