Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zeneca är en av de många läkemedelsbolag som jobbat i rekordfart för att ta fram ett vacin mot covid-19. Bild: Henrik Montgomery/TT
Astra Zeneca är en av de många läkemedelsbolag som jobbat i rekordfart för att ta fram ett vacin mot covid-19. Bild: Henrik Montgomery/TT

Astra Zeneca och Ryssland i samarbete om vaccin

Astra Zeneca överväger att prova att kombinera sitt vaccin mot covid-19 med den ryska vaccinkandidaten Sputnik V. Förhoppningen är att en kombination ska öka effektiviteten och skyddet mot viruset.

En kombination av olika vaccin skulle kunna ge bättre skydd mot corona. Nu ska forskare undersöka om det stämmer, och om effektiviteten av Astra Zenecas kandidat och ryska Sputnik V blir bättre om man kombinerar dem.

Astra Zeneca har tidigare meddelat att deras vaccin visat upp 70 procents effektivitet mot covid-19.

”Kombinationer av olika covid-19-vaccin kan vara ett viktigt steg i att generera ett bredare skydd genom ett starkare immunsvar och bättre tillgänglighet”, skriver Astra Zeneca på sin ryska hemsida.

Vill testa att kombinera vaccinen

Nu planerar den svensk-brittiska läkemedelsjätten att inleda kliniska försök tillsammans med ryska Gamaleya Research Institute, som har utvecklat vaccinkandidaten Sputnik V. I försöken kommer man att testa att kombinera de båda vaccinen på personer över 18 år.

– Detta unika exempel på samarbete mellan forskare från olika länder som kämpar mot coronaviruset tillsammans kommer att spela en avgörande roll i att besegra pandemin globalt, säger Kirill Dmitriev, vd för den ryska statliga fonden Russian Direct Investment Fond, som finansierar Sputnik V, i en kommentar.

LÄS MER: Pfizers vaccin ger skydd mot corona inom 10 dagar

LÄS MER: Varningen: Rika länder lägger beslag på vaccin mot corona

Kan förvaras i kylskåpstemperatur

Både Astra Zenecas kandidat och det ryska vaccinet är så kallade vektorvaccin, som går ut på att man genmodifierar ett ofarligt virus så att det sätter igång kroppens immunförsvar.

Till skillnad från exempelvis amerikanska Pfizers vaccinkandidat, som har börjat användas i Storbritannien, behöver vektorvaccin inte förvaras i -70 grader. Det skulle kunna förenkla distributionen av vaccinet, särskilt i utvecklingsländer som redan idag har stora utmaningar i att förvara och transportera andra typer av vaccin.

Astra Zenecas vaccin är ännu inte godkänt för användning i något land. I Storbritannien har Pfizer och Biontechs vaccin fått ett nödgodkännande och vaccineringen av riskgrupper har börjat.

Även USA väntas godkänna Pfizers vaccin inom kort, och EU:s läkemedelsverk EMA väntas rekommendera ett godkännande av Pfizers kandidat i slutet av december, och Modernas i januari.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.