Astra Zeneca har under sommaren ansökt om att få sälja medicinska/farmaceutiska produkter till Ryssland. Nu nekas läkemedelsjätten undantag från exportförbuden.
Astra Zeneca har under sommaren ansökt om att få sälja medicinska/farmaceutiska produkter till Ryssland. Nu nekas läkemedelsjätten undantag från exportförbuden. Bild: Adam Ihse / TT

Astra Zeneca nekas exportera till Ryssland

Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca nekas undantag från exportrestriktionerna riktade mot Ryssland efter avslag från Kommerskollegium.

ANNONS
|

Läkemedelsjätten Astra Zeneca ansökte i somras om att få undantas från de exportrestriktioner som riktats mot Ryssland i och med kriget i Ukraina. Det meddelar myndigheten Kommerskollegium i ett avslagsbeslut den 9 september. Något som nyhetsbyrån Siren rapporterat om.

”På grund av humanitära skäl är många mediciner, och kemikalier som används i mediciner, undantagna från EU:s sanktioner och vi har i likhet med andra läkemedelsföretag fortsatt att leverera läkemedel till patienter i Ryssland. Det vi har fått avslag från Kommerskollegium för gäller vissa typer av behållare som används vid transport”, skriver Astra Zenecas tillförordnade presschef Karl-Johan Karlsson i ett mejl till GP.

ANNONS

Ville sälja medicinska produkter till Ryssland

Men någon tillfällig export av transportbehållare till Ryssland blir det alltså inte.

Enligt Kommerskollegium är produkterna som Astra Zeneca vill sälja i Ryssland varken nödvändiga utifrån medicinska, farmaceutiska, eller humanitära ändamål.

”Utredningen i ärendet visar inte att den aktuella slutanvändningen är nödvändig för medicinska eller farmaceutiska ändamål, eller för humanitära ändamål. Detta särskilt då det förekommer konkurrerande och ändamålsenliga varor på den ryska marknaden”, skriver Kommerskollegium i sitt avslag.

LÄS MER:Sveriges handel med Ryssland snart helt strypt

LÄS MER:Svensk export till Rysslands grannar rusar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS