Är du shopaholic?

ANNONS
|

En shopaholic är varken en lyxkonsumerande hemmafru eller en ung tjej med välbetalt modejobb. Shopaholicen är ung, ofta barn- och arbetslös och tillhör arbetarklassen. Det är inte statistiskt säkerställt att hon är en kvinna, även om kvinnor är överrepresenterade i SOM-institutets studie av shoppingberoende.

- Ålder och personlighet betyder mer än genus. Framför allt är det yngre människor som är shoppingberoende, säger John Magnus Roos, forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK) vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Tillsammans med forskarkollegan Ulrika Holmberg har han undersökt shoppingberoende i de två senaste SOM-undersökningarna.

För att definiera de shoppingberoende har man ställt frågan "Hur ofta har du under de senaste 12 månaderna köpt mer än vad du egentligen hade råd med?". Av 3306 personer har 32 svarat att det har hänt minst en gång i veckan, vilket motsvarar nästan 1 procent av deltagarna.

ANNONS

Det är dessa personer som ingår i studien av shopaholics. I studien har man tagit hänsyn till att det är en liten grupp, men man påpekar samtidigt att tidigare forskning har baserats på intervjustudier med betydligt färre deltagare.

Den shoppingberoende är, enligt forskarna, "en instabil person som inte trivs särskilt bra i tillvaron". Hon eller han är mindre målinriktad än andra personer, vilket innebär att man också har svårt att organisera och planera sin vardag.

Shopaholicen är också mer anspänd, det vill säga mer ängslig, stressad och spänd än övriga konsumenter. Shoppingen kan därför vara ett sätt att fly från stress och problem, skriver forskarna. Den shoppingberoende visar också mindre välvilja än andra människor, och är mer cynisk mot sin omgivning.

Föga förvånande är den shoppingberoende mer intresserad av shopping, mode, kläder och utseende än genomsnittskonsumenten.

Vad köper då den shoppingberoende?

- De köper nästan mer av allt, säger John Magnus Roos.

Enligt SOM-undersökningen rör det sig om allt från filmer och datorspel, till möbler och hemelektronik. Jämfört med genomsnittskonsumenten köper de mer kläder och skor, och spenderar mer tid på shopping.

Shoppingberoende personer mår sämre än Medelsvensson. 34 procent av personerna i undersökningen uppger att känner oro och nedstämdhet varje vecka. Även tidigare forskning har visat att shoppingberoende personer är mer deprimerade och oroliga än andra. Men frågan är, menar SOM-forskarna, om den här nedstämdheten är en konsekvens av att handla mer än man har råd med, eller om man handlar mer för att dämpa sin ångest.

ANNONS

- Det är viktigt att förstå individerna och hur de integrerar med samhället, först då kan vi hjälpa dem med beroende och förebygga problemet, säger John Magnus Roos.

Har du någon gång shoppat för mer än du haft råd med?

- Nej, det har faktiskt aldrig hänt. Jag skulle aldrig få för mig att ta något lån eller så. Jag är väldigt ekonomisk av mig och handlar mest på rea. Även om jag är väldigt intresserad av kläder så håller jag mig till min budget.

Hur ser dina shoppingvanor ut?

- Oj, jag shoppar ganska sällan nu för tiden. Det blir mest till ungen jag har hemma. Annat var det förr i tiden, då shoppade jag mycket kläder. Så visst har det hänt att jag har köpt onödigt mycket, och fått spara in på något annat i stället. Men jag har inte behövt låna pengar.

Tror du att det finns shopaholics?

- Ja, jag tror många har problem med det, att man handlar något, sen ändrar man sig, lämnar tillbaka det och köper något nytt. Och att många handlar för mer än de har råd med. Jag kan förstå att det ger en kortsiktig lycka men i det långa loppet ger du bara dig själv problem. Jag älskar att shoppa, men jag begränsar shoppingen efter min budget.

Är du intresserad av shopping?

- Sådär, jag blir oftast medtvingad av flickvännen. Det är svårt när man studerar och inte har så mycket pengar, att inte handla för mycket. Jag fyller år på julafton, och en gång gjorde jag slut på nästan alla mina pengar dagen efter. Det kändes väldigt onödigt efteråt.

Ligger du i riskzonen för att bli shopaholic?

- Nej, aldrig. Om jag åker in till stan för att köpa ett par brallor, då köper jag det och sen åker jag hem. Jag handlar förståndigt. Men jag tror alltför många handlar för mycket. Det blir en slags beroende, att man måste shoppa för att få tillfredsställelse. Men jag är inte i riskzonen.

Såhär skiljer sig de shoppingberoende från övriga konsumenter (siffrorna är procent om inget annat anges):

ShoppingberoendeÖvriga konsumenter

Ålder (medelvärde)34,954

Har egna barn4472

Arbetslös165

Arbetarhem7254

Tjänstemannahem 1319

Allmänt hälsotillstånd (medelvärde 1-10)6,37,2

Lyckliga7892

Nöjda med livet7191

Källa: SOM-institutet, Göteborgs universitet

ANNONS