App ska förmedla jobb och vägleda in i arbetslivet

I ena änden en ungdom som behöver pengar och stoff till sitt cv. I andra änden en privatperson som behöver barnpassning eller gräsklippning. Jacob Rudbäck för dem samman i Yepstr, en app som är tänkt att bli en utbildningsplattform för unga.

ANNONS
|

Varje sommar i 15 års tid hade hans pappa frågat honom om han kände någon ungdom som ville klippa hans gräs mot betalning.

– Senast han frågade var jag 30 år och bodde i Australien. ”Nej, pappa, ingen av mina vänner kan åka och klippa din gräsmatta.” Men hur svårt kan det vara att hitta någon, tänkte jag, säger Jacob Rudbäck, grundare och vd för nystartade Yepstr.

Det borde vara lätt att nå ungdomar som ständigt går runt med mobilen i handen, tyckte han. Så uppstod idén med Yepstr, en app som sätter unga mellan 15 och 21 år i förbindelse med privatpersoner – ofta människor i ungdomarnas grannskap – som har jobb att erbjuda. Det handlar om enkla uppdrag som barnpassning, läxhjälp och gräsklippning.

ANNONS

Tanken är att de som erbjuder jobb ska kunna slippa det som vanligtvis åligger en arbetsgivare: inbetalning av skatt och sociala avgifter. Gränsen går vid 10 000 kronor per person och år, och genom att anlita olika ungdomar behöver de inte göra mer än att lämna in en kontrolluppgift. Den som tjänar mer än grundavdraget genom att ha flera olika uppdragsgivare får själv betala in skatt och sociala avgifter.

Är det ett ansvar dessa unga klarar av?

– Ansvaret ligger alltid påprivatpersonen, men vi hjälper dem. Dels finns det guider i appen och dels kan de ringa oss när som helst. På sikt är tanken att vi helt ska ta hand om deras deklaration och att vi ocksåska hjälpa beställarna med kontrolluppgifterna.

YEPSTR HAR FUNNITS sedan förra våren i Stockholm. Cirka 2 600ungdomar använder tjänsten och till sommaren räknar Jacob Rudbäck med att ocksåfinnas i Göteborg. För dem som söker arbetskraft är Yepstr billigare att anlita än andra förmedlingsföretag.

Det beror helt enkelt påatt de inte tar ut någon stor avgift på de här uppdragen. Jacob Rudbäck har i stället tänkt tjäna pengarna i nästa led. Han beskriver appen som en trappa i tre steg. Man börjar med att jobba för grannen.

ANNONS

När man klarat det och fått bra utvärderingar kan man tacka ja till jobb ute påföretag och det är med förmedlingen påden nivån som Jacob Rudbäck räknar med att göra vinst. I tredje ledet får de mest ambitiösa ungdomarna tillgång till kurser, nätverksträffar och mentorskapsprogram.

– Det kan handla om att hoppa påen kurs i aktiesparande, säger Jacob Rudbäck.

HAN HAR SJÄLV gått från gräsmatteklippning till mentorskap. Som tonåring klippte han gräsmattor hemma i Örgryte. En dag lutade sig Dan Sten Olsson, Stenas koncernchef, över häcken och kommenterade hans driftighet.

– Han sa till mig att höra av mig när jag blev äldre. Det gjorde jag och under 16 år gick vi promenader och pratade om jobb och idéer. Jag har presenterat säkert 20 idéer genom åren och varje gång sågade han mig jäms med fotknölarna, säger Jacob Rudbäck.

Men Yepstr nappade han på. Dan Sten Olsson är en av de investerare som tillsammans satsat sju miljoner kronor påappen och är därmed en av delägarna.

En stor drivkraft i arbetet är att fåut unga påbanan, att fådem att stegvis först. vad det innebär att jobba och ta ansvar för ett jobb.

– Vi vill stötta ambitiösa ungdomar som vill skaffa sig försprång och tycker det är kul att stå påegna ben.

ANNONS
ANNONS