Anställd fick hela börsen att krascha – trots 711 varningar

Den 2 maj 2022 kraschade plötsligt flera av världens börser oförklarligt. Nu har nya detaljer om händelsen kommit fram – där en enskild bankanställds misstag låg bakom kraschen.
Bland annat ska personen ha fyllt i fel ruta i ett tradingprogram, skriver Bloomberg.

ANNONS
|

På förmiddagen den 2 maj 2022 rasade plötsligt Stockholmsbörsen, som mest med omkring åtta procent. Fallet var till en början oförklarligt – då inga stora nyheter hade briserat den morgonen.

Senare visade sig fallet bero på ett misstag från en enskild anställd vid banken Citigroup. Personen ska ha lagt en säljorder i mastodontklassen, vilket rubbade flera av de europeiska börserna.

Händelsen har utretts av den brittiska finansinspektionen i nästan två år – och de har nu presenterat en mer detaljerad bild av vad som faktiskt hände, skriver Bloomberg.

Säljorder på 5 000 miljarder kronor

Enligt utredningen ska en anställd på Citigroup ha satt ihop en säljorder manuellt, på morgonen den 2 maj 2022. Personen arbetade då hemifrån och ska ha haft för avsikt att lägga en order på 58 miljoner dollar.

ANNONS

Av misstag skrev den anställda i stället in summan i fältet för antalet värdepapper. Det skapade en mastodontorder värd 444 miljarder dollar, uppdelat på 349 olika aktier i 13 länder. Alltså motsvarande nästan 5 000 miljarder kronor.

Personen ska sedan ha fått upp hela 711 varningsmeddelanden – och ignorerat dem, enligt Bloomberg.

Banken tvingas böta

Den brittiska finansinspektionen bötfäller nu Citigroup med motsvarande 800 miljoner kronor och slår fast att bankens system inte varit tillräckligt säkra. Citigroup menar att delar av den enorma säljordern stoppades i systemen – men att orsaken till börskoaset var en så kallad ”fat finger trade”, alltså misstag från en enskild.

Citigroup uppskattas ha förlorat 48 miljoner dollar på själva händelsen och ska nu också betala 78 miljoner dollar i böter. Det innebär att misstaget som ledde till kraschen på morgonen den 2 maj 2022 kostat banken motsvarande nästan en och en halv miljard kronor.

LÄS MER:Därför ska du inte låna ut ditt bankkonto

LÄS MER:Efter sänkningen – läge att förhandla om bolånen

LÄS MER:AI-giganten kan skaka om världens börser

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS