Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På onsdagen bekräftade EU:s konkurrensmyndighet att de tagit emot en anmälan mot Apple från musikströmningstjänsten Spotify.

Anmälan mot Apple kan hamna i EU-domstolen

Apple riskerar miljardbelopp om EU-kommissionen anser att den amerikanska teknikgiganten missbrukat sin dominerande ställning gentemot Spotify.

På onsdagen bekräftade EU:s konkurrensmyndighet att de tagit emot en anmälan mot Apple från musikströmningstjänsten Spotify.

TT har sökt Spotify som hänvisar till ett inlägg på företagets webbplats där vd:n och grundaren Daniel Ek anklagar Apple för att på olika sätt missbruka sin dominerande ställning på marknaden genom att ge sig själva fördelar.

Enligt Ulf Bernitz är anmälan befogad.

- Både Apple och Google är observerade ur konkurrenssynpunkt. I USA är man mer tolerant gällande konkurrensfrågor än vad man är inom EU som har en mer omfattande konkurrenslagstiftning som förbjuder missbruk av dominerande ställning.

EU-kommissionen har ett så kallat konkurrensdirektorat som kan bötfälla Apple. Företaget kan även komma att omfattas av nya bestämmelser som kan vara riktningsgivande för andra plattformar. Domen kan överklagas i EU-domstolen.

Enligt Ulf Bernitz blir den här typen av anmälningar allt vanligare. I ett uppmärksammat fall dömdes Microsoft i EU-domstolen efter att ha försökt stoppa en mindre konkurrent.

Spotify har inte uppgett vilken ekonomisk skada de anser sig ha fått av Apples agerande.

Under helåret 2018 omsatte Spotify 5,3 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 56 miljarder kronor.

Apple omsatte 262 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 2 454 miljarder kronor.