Andersson: Tydliga problem på arbetsmarknaden

Sveriges BNP-ras under andra kvartalet var mindre än många andra länders, och mindre än finansdepartementets förväntningar. Men återhämtningen kommer att ta tid och problem på arbetsmarknaden kommer att kräva fokus, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

Sveriges BNP faller med 8,6 procent under andra kvartalet.

– Den svenska siffran tycks falla något mindre än vad vår bedömning på finansdepartementet var i juni, säger finansministern på en presskonferens.

Andersson menar att svensk ekonomi nu befinner sig i en återhämtningsfas. Hon räknar upp en rad indikatorer på att ekonomin pekar uppåt, men framhåller att det är ökningar från väldigt låga nivåer.

– Men det är en återhämtning som kommer att ta tid. Samtidigt är det viktigt att säga att det kan komma att ändras vid ytterligare vågor av viruset, säger hon, och utvecklar var det politiska fokuset kommer att ligga framöver:

ANNONS

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden.

Inte en del av strategin

Att svensk ekonomi går något bättre än många andra europeiska länders har inte varit ett mål med regeringens strategi, enligt finansministern.

– Det är inte så att regeringen tagit ekonomiska hänsyn när vi fastslagit vår coronastrategi, utan vi har gått på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hur olika länders ekonomi kommer att drabbas på sikt är det för tidigt att dra slutsatser om, enligt Andersson.

– Det handlar både om smittan och hur den underliggande ekonomin ser ut. Sverige är mer exportinriktat och konjunkturkänsligt med exempelvis en stor export av fordon och maskiner, säger Magdalena Andersson, och jämför med Danmark som producerar och exporterar mycket mat och medicin.

Hon tar också upp rekommendationer från instanser som OECD och IMF, som förespråkar en finanspolitik som stöttar ekonomin i kristider.

– Det är helt i linje med vår syn i regeringen, säger Magdalena Andersson.

Svensk ekonomi ser ut att ha klarat sig bättre än många andra länders. Men regeringen tog ingen ekonomisk hänsyn i coronastrategin, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressbriefing.
Svensk ekonomi ser ut att ha klarat sig bättre än många andra länders. Men regeringen tog ingen ekonomisk hänsyn i coronastrategin, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressbriefing. Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Svårt att bedöma"

Ett exempel på det är korttidspermitteringarna, där arbetsgivare totalt ansökt om stöd på 29 miljarder kronor.

– Det är inte helt lätt att beräkna vad det kommer kosta. Först trodde vi att det skulle kosta två miljarder, nu 95 miljarder. Det finns ingen historik att gå tillbaka till, och det är svårt att bedöma hur pandemin påverkar makroekonomin. Det är en svårighet i båda ändarna vilket gör att bedömningen förändras, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Sammanlagt har 12 000 företag ansökt om omställningsstöd, berättar finansministern.

– Det är färre än vad jag och många andra hade trott, och det är framför allt mindre företag som kommit in. Ungefär hälften är inom hotell- och restaurangbranschen, säger Magdalena Andersson.

Hon vill däremot inte dra några slutsatser om vad det kan bero på, utan anser att det är för tidigt.

– Det kan vara för att det gått bättre än vi trott, eller på grund av att många varit på semester. Vi kommer ha en dialog med näringslivet om detta.

"Stänger inga dörrar"

TT: Betyder det att stödet kan förlängas?

– Vi stänger inga dörrar över huvud taget.

På TT:s fråga om stöden hittills har varit tillräckligt svarar Magdalena Andersson med att hänvisa till att Sveriges BNP faller något mindre än många andra länders.

– Jag är helt säkert på att många fler hade blivit av med jobbet och många fler gått i konkurs om vi inte haft stödpaketen, säger hon.

Just nu arbetar regeringskansliet med ytterligare stöd till enskilda firmor, men framöver siktar regeringen in sig på andra typer av stöd än de som gällt så här långt.

– Vi vill ha ett tydligare fokus på en återstart av ekonomin, och vill gärna sätta mer fokus på investeringar som vi har nytta av i framtiden, säger Magdalerna Andersson.

ANNONS

En ny ekonomisk prognos från regeringen kommer i slutet av augusti.

'Vi stänger inga dörrar', svarar Andersson på frågan om omställningsstödet kan förlängas.
"Vi stänger inga dörrar", svarar Andersson på frågan om omställningsstödet kan förlängas. Bild: Fredrik Sandberg/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS