Amerikanska psykologen: Så hanterar du din stress på jobbet

Även terapeuter har stress och ångest att hantera. Till och med dem med 20 års erfarenhet som yrkesutövande psykologer. Som exempelvis Alison Chase.
Så här hanterar hon sin stress.

ANNONS
|

Många i befolkningen upplever stress, ängslan, oro eller ångest, visar Folkhälsomyndighetens siffror. Och en majoritet av alla som förvärvsarbetar upplever jobbet som psykiskt ansträngande, enligt SCB:s studier.

Det gäller såklart även det skrå som kanske främst är förknippat med att hjälpa människor med psykiska sjukdomar och åkommor – terapeuterna.

I en intervju med amerikanska CNBC delar Alison Chase, yrkesverksam psykolog sedan 20 år tillbaka, med sig av hur hon hanterar sin egen stress.

Träna på dina andningsövningar

“Jag arbetar verkligen med att försöka lugna ner min kropp eftersom stress har fysiska effekter på vår kropp, överallt. Det påverkar oss. Genom att använda andningen för att sakta ner gör det en enorm skillnad i hur jag kan närma mig vad det nu är som pågår”, säger hon.

ANNONS

Be om hjälp

”Ingen är en övermänniska”, är något som Alison Chase ofta påminner sig själv om.

”Det är verkligen viktigt att erkänna vad man klarar av. Och det man inte klarar av”.

För att hantera stress är det därför viktigt att be andra om hjälp, och att ha personer man kan luta sig mot och vara öppen och sårbar med, anser hon.

Få tillräckligt med sömn

För personer med intensiva arbetsdagar är sömnen a och o, säger Alison Chase och hänvisar till sitt eget hektiska schema.

Sömnen är såpass viktig att hon börjar varva ned redan vid 18-tiden på kvällen.

Sänglampan släcks vid halv tio.

”Min sömn är väldigt viktigt”, säger hon.

Prioritera glädje

Minst ett glädjeämne varje dag, är Alison Chase motto. Tillsammans med regelbunden motion, vill säga.

“Även om det är att ringa ett telefonsamtal till en gammal vän eller sitta ner och göra något som gör dig glad, som att få chansen att läsa en blogginlägg eller lyssna på en ljudbok, ta en promenad, någon av de där sakerna,” säger hon.

Ta pauser

När Alison Chase känner sig pressad och sliten är hon noga med att pauser.

“När jag märker att jag tenderar att vara lite mer irriterad och inte lika lugn i mitt tillvägagångssätt, är det vanligtvis en indikation på att jag behöver ta mig lite tid” säger hon.

ANNONS

Sätt gränser

Centralt i hennes stresshantering är idén om att sätta gränser i alla aspekter av livet, även i sociala sammanhang utanför arbetstid.

Och att våga stå för dem, trots att gränssättningen ibland krockar med ens sociala engagemang.

”Sätt dina egna gränser, och känn till vad som kommer fungera för dig. Och vad som inte kommer att fungera.”, säger Alison Chase till CNBC.

LÄS MER:Expertens tips: Så höjer du din lön

LÄS MER:Toppchefen: Så höjer du lönen och chanserna att få jobb

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS