Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Aleris säljs till Ambea i miljardaffär. Arkivbild.,

Ambeas vd: "Detta är en drömaffär"

Omsorgsbolaget Ambea ska höja lönsamheten kraftigt i Aleris efter köpet. En riktig drömaffär, enligt Ambeas vd Fredrik Gren.

Fredrik Gren säger att han haft ögonen på Aleris i fem, sex år.

- Detta är en drömaffär för mig. Ibland får man ha tålamod och bida sin tid, säger han till TT.

Ambea har framför allt vård- och omsorgsboenden, medan Aleris har haft en rad olika verksamheter, som avancerad röntgen och vårdboenden, berättar han. Nu renodlas Aleris, och det nya Ambea blir störst på äldreboenden och gruppbostäder i hela Norden. Han ser stora fördelar.

- Vi ska växa med 8 - 10 procent varje år, och marginalerna ska upp till 9,5 procent, men det kan nog ta lit lite tid.

Han förklarar att ungefär två tredjedelar av vinsterna ska återinvesteras i nya äldreboenden framöver.

- Vi är ett börsnoterat bolag, och våra aktieägare, som är en del privata företag och pensionsfonder, förväntar sig en utdelning. För varje utdelad krona ska vi dock återinvestera två kronor.

Stora rekryteringsbehov

Men för att växa är personalen en nyckel, konstaterar han. Ambea kommer behöva rekrytera massor av personal framöver, och då gäller det att se till att vara en attraktiv som arbetsgivare och kunna erbjuda en utveckling.

- Vi är duktiga på omsorg i Sverige, världsledande faktiskt. Även i Norge och Danmark finns höga ambitioner. Nu ska vi plocka ut det bästa och föra över dit.

Fredrik Gren tror inte att den politiska diskussionen om förbud mot vinster i välfärden kommer påverka verksamheten framöver.

- På en nationell nivå förs en debatt. Men på kommunal nivå, där ansvaret för omsorgen ligger, så är det inte ovanligt att man tar hjälp av privata aktörer. Vi ser även under de fyra sista åren, och även under detta valår, att upphandlingarna har ökat, säger Fredrik Gren.

Ingen överraskning

Kristofer Liljeberg, analytiker på Carnegie, år inte särskilt förvånad över jätteaffären inom omsorgsbranschen.

- Det var inte helt oväntat. Det har pratats om att Aleris har velat dela upp sin vård- och sin omsorgsverksamhet en tid, och det var den här delen, omsorgsverksamheten, som de ville göra sig av med, säger Kristofer Liljeberg.

Han tror att alla de större omsorgsbolagen har tittat på möjligheten att köpa Aleris.

- Jag tror att alla bolag vill bli större, de räknar med att privatiseringen fortsätter oavsett den politiska debatten, säger han.

Störst

Affären gör Ambea till den största aktören på området inom Norden, enligt dem själva. Framför allt driver Aleris vårdboenden, och är ledande i Norge och den sjätte största aktören i Sverige. Ambea är i dag störst på privatmarknaden för omsorg i Sverige, och sjunde störst i Norge.

- Aleris har lägre marginaler och lönsamhet än Ambea. Om Ambea tror att de kan förbättra det så kan det bli en lönsam affär, säger Kristofer Liljeberg.

Kostnadsbesparingar

Han förklarar att det varit lite turbulent inom Aleris en tid, bland annat med många ledningsförändringar. Den dåliga lönsamheten, med rörelsemarginaler på 3 procent mot Ambeas tredubbla, kan också delvis förklaras av att Aleris har accepterat kontrakt med alltför låga priser, tror han. Däremot tror han inte att personaltätheten på vårdboendena behöver påverkas.

- De säger att de ska minska overheadkostnaderna med 90 miljoner kronor över två år, och gradvis förbättra marginalerna.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel köpesumma.