Alingsås Tidning begärs i konkurs efter 154 år.
Alingsås Tidning begärs i konkurs efter 154 år. Bild: Anders Ylander

Alingsås Tidning begärs i konkurs

Pengarna är slut. Ägaren till WM-media, som ger ut Alingsås Tidning, har begärt företaget i konkurs.

ANNONS
|

Det var vd:n William Michelsen som personligen lämnade in ansökan till Alingsås tingsrätt på onsdagseftermiddagen. Nu ska en konkursförvaltare utses. Torsdagens tryckta tidning ges inte ut.

Det ekonomiska läget för koncernen, där även Lerums Tidning och Härryda-Posten/Partille Tidning ingår, har varit tungt länge. Nådastöten enligt ledningen kom nyligen när Mediestödsnämnden sa nej till fortsatt driftstöd.

"Känns väldigt tungt"

Personalen på de tre tidningarna informerades om konkursen under onsdagen.

– Det var väntat, men är förstås samtidigt väldigt tungt, säger redaktionschefen Urban Kärvling som arbetat på Alingsås Tidning i 25 år. Han fortsätter:

– Det blev som vi befarade – vi nådde vägs ände. Det var bara en fråga om när. Tidningen har levt på drömmar alldeles för länge. När vi den 5 september för första gången på 154 år inte kom ut som papperstidning kändes det som om det var början till slutet. Dessvärre besannades den känslan, säger han till GP.

ANNONS

Ges ut som e-tidning

Nu ska en konkursförvaltare utses och göra en bedömning av läget. Fram till annat besked ges har de anställda arbetsplikt. Alingsås Tidning som kommer tre dagar i veckan ges ut som e-tidning.

Marcus Löfström, journalistklubbens ordförande, är nöjd med att personalen får sin senaste lön.
Marcus Löfström, journalistklubbens ordförande, är nöjd med att personalen får sin senaste lön. Bild: Anders Ylander

På redaktionen på Alingsås Tidning, den enda av de tre tidningarna man kan prenumerera på, var det blandade känslor efter onsdagens konkursbesked.

– På ett sätt råder lättnad eftersom vi efter lång tid äntligen har något att förhålla oss till. Samtidigt är det förstås en sorglig dag. Många har jobbat länge i företaget och har en stark känsla för tidningen och dess roll i de kommuner som vi bevakar, säger Marcus Löfström, ordförande för den lokala journalistklubben.

Hoppas på ny ägare

Den stora frågan för de tre fackorganisationerna i företaget är vad som händer med jobben.

– Att förlora ett jobb får stora konsekvenser på flera plan – att hitta motsvarande arbetsuppgifter i området är inte helt lätt, säger han och fortsätter:

– Det man kan hoppas på är en ny stark och seriös ägare som månar om bra lokal journalistik. Då skulle tidningen kunna leva vidare, det är ett starkt och expansivt bevakningsområde, säger han.

Tidigare har olika spekulanter visat intresse för koncernen – men backat när de tagit del av de svaga siffrorna.

ANNONS

Nu kan läget vara ett annat.

Vd om Stampens intresse

Johan Hansson är vd för Stampen Media där GP ingår. Han är även vd för Västsvensk Tidningsdistribution, VTD, som bland annat haft uppdraget att leverera Alingsås Tidning.

Johan Hansson, vd för  Stampen Media och VTD.
Johan Hansson, vd för Stampen Media och VTD. Bild: Stefan Berg

På frågan om Stampens intresse för WM-koncernen svarar Hansson:

– Till att börja med vill jag säga att det är väldigt tråkigt vad som har hänt. Jag förstår att anställda och personal har varit under stor ovisshet och press. Vi på Stampen Media är mycket intresserade av att Alingsås Tidning kan fortsätta att ges ut. Jag kommer så fort som möjligt att ta kontakt med konkursförvaltaren och se om vi kan komma till en lösning. Det är viktigt för Alingsås, dess invånare och västkusten. Vi är dessutom övertygade om att de skulle passa bra in i Stampen Media, säger Johan Hansson.

Stampen ägs i dag av ett konsortium bestående av Polaris, Nya Wärmlands-Tidningen, NWT, och Västerbottens-Kuriren, VK, där norska Polaris är störst.

2016 var Stampen Media under rekonstruktion, är det rimligt att satsa på fler tidningar?

– Det är lång tid i den här branschen. Det har hänt mycket på tre år. Vi har bland annat nya ägare och har rekryterat 50 nya journalister. Nu är vi en av de största mediekoncernerna i Norden. Vi ser att vi har stark position på västkusten och vi vill fortsätta att arbeta med att utveckla den. Vi har goda möjligheter att bli den stabilitet som Alingsås Tidning har saknat.

ANNONS

Finns intresse för samtliga tre tidningar?

– Vår huvudfokus är Alingsås Tidning, men vi tittar även på Lerums Tidning.

Har WM-koncernen fortfarande skulder till VTD?

– Jag har i nuläget inte tillgång till de senaste siffrorna. Men jag vet att den arbetat av en större del av skulden under senare tid. I dag återstår ett mindre belopp, säger Johan Hansson.

Ett stort frågetecken för personalen inom den konkursbegärda WM-koncernen var om den skulle få sin aktuella lön, flera utbetalningar under senare tid har dröjt.

– Men alla ska ha fått positivt besked om sin lön på onsdagen och det känns förstås bra att företaget mäktade med det, säger Marcus Löfström i journalistklubben.

Till tryckning och distribution av den anrika tidningens torsdagsutgivning räckte dock inte pengarna.

ANNONS